Sve vesti Svet

Generalni medicinski savet Velike Britanije ograničava šta lekari mogu da kažu na internetu

Generalni medicinski savet Velike Britanije ograničava šta lekari mogu da kažu na internetu

Generalni medicinski savet Ujedinjenog Kraljevstva je ažurirao Hipokratovu zakletvu kako bi bio u skladu sa trenutnim cenzorskim vremenima. Ažurirani nacrt će zabraniti lekarima da šire „dezinformacije“ na internetu.

„Dobra medicinska praksa je osnova koja pomaže u vođenju etičke prakse i podržava lekare da pruže najbolju moguću negu u svetu sve složenije medicine“, rekao je izvršni direktor GMC-a Čarli Mesi za Telegraf.

„Postoji mnogo dokaza o šteti koju loša praksa na radnom mestu može da nanese bezbednosti pacijenata i, na kraju, sposobnosti Ujedinjenog Kraljevstva da zadrži zdravstvene radnike koji su joj potrebni”.

„Toksične prakse se takođe mogu širiti na internetu, podrivajući poverenje javnosti u medicinsku profesiju”.

„Imali smo povratne informacije da lekari žele više pojašnjenja o korišćenju društvenih medija. Već nam je jasno da lekari moraju biti iskreni i od poverenja u komunikaciji, a sada naglašavamo da se to odnosi na sve oblike komunikacije. Principi ostaju isti bez obzira da li je komunikacija pisana, govorna ili putem društvenih medija“, dodao je on.

Nacrt uputstva takođe zabranjuje lekarima da razgovaraju o temama koje su van njihove stručnosti.

U njemu se kaže da bi trebalo da „budu pošteni i pouzdani… da jasno navedu granice vašeg znanja.. [i da] izvrše razumne provere kako bi bili sigurni da bilo koja informacija koju date nije obmanjujuća“.

Novo uputstvo takođe upozorava na trolovanje.

„Ne smete nikoga da zlostavljate, diskriminišete, maltretirate, iskorišćavate ili uznemiravate, niti odobravate takvo ponašanje drugih. Ovo se odnosi na sve interakcije, uključujući na društvenim medijima i sajtovima za umrežavanje“, navodi se u nacrtu uputstva.

Korišćenje društvenih medija od strane lekara postalo je kontroverzno tokom pandemije, a neki koriste društvene mreže da izraze svoju frustraciju zbog zatvaranja, promovišući tretmane za Covid za koje su javne zdravstvene organizacije ocenile da su neefikasne i tvrdeći da vakcine ne deluju.

Prošlog decembra, sudija je presudio da je Medicinski sud pogrešio što je doktoru optuženom za širenje dezinformacija o Covidu zabranio da razgovara o takvim temama na društvenim mrežama.

Osim što zabranjuje lekarima da šire dezinformacije na mreži, ažurirana Hipokratova zakletva navodi da lekari imaju dužnost „da deluju ili podrže druge da deluju, ako postanu svesni maltretiranja, uznemiravanja ili diskriminacije na radnom mestu, kao i nulte tolerancije na seksualno uznemiravanje”.

MARIO ZNA i dr SEMIR OSMANAGIĆ- ONI neće odustati od svojih AGENDI ali postoji IZLAZ iz svega ovoga

Nulta Tačka/InfoWars