Sve vesti Svet

Glad na ostrvski načina! Milioni Britanaca se suočavaju sa siromaštvom- pokazuje istraživanje

Glad na ostrvski načina! Milioni Britanaca se suočavaju sa siromaštvom- pokazuje istraživanje

Domaćinstva u Velikoj Britaniji će do kraja sledeće godine imati smanjenje potrošačke moći u proseku za 3.000 funti (3.471 dolar), pokazala je analiza istraživačkog centra Resolution Foundation, a citira Gardijan.

Studija je pokazala da bi povećanje računa za energiju smanjilo prihode domaćinstava u zemlji za 10 odsto i gurnulo dodatnih 3 miliona ljudi u siromaštvo.

Izgledi za životni standard bili su „šokantni“ i „zastrašujući“, upozorio je istraživački centar, napominjući da bi bez ozbiljne podrške vlade pad prihoda tipičnog domaćinstva bio dvostruko veći od onog u svetskoj finansijskoj krizi i gori od 8 % pada koji je usledio nakon šoka cena nafte iz 1970-ih.

NOVO! ŠTA JE VUČIĆ SPREMIO ZA NAROD TO NIKO NIJE MOGAO NI DA SANJA!

„Nijedna odgovorna vlada ne bi mogla da prihvati takvu perspektivu, pa su potrebne radikalne političke akcije da bi se to rešilo“, napisala je istraživačica Resolution Foundation Lalitha Tri, dodajući: „Biće nam potreban paket energetske podrške vredan desetine milijardi funti, zajedno sa povećanjem koristi sledeće godine od oktobarske stope inflacije“.

Istraživač je upozorio na najveći pad životnog standarda u Velikoj Britaniji u najmanje jednom veku jer su cene rasle brže od plata.

Izveštaj predviđa da će prosečni prihodi prilagođeni inflaciji nastaviti da opadaju najmanje do sredine 2023., vraćajući stvarne zarade na nivoe iz 2003. godine. Životni standard je na putu da padne za 5% u tekućoj finansijskoj godini 2022-23. još 6% u 2023-24. Takav pad nije viđen u Britaniji od Drugog svetskog rata, navodi se u saopštenju.

NultaTačka/RT