Sve vesti Svet

Global Times: Kriza sa čipovima će se još više pogoršati a to znači smanjenje proizvodnje tehnike, telefona, automobila

Global Times: Kriza sa čipovima će se još više pogoršati a to znači smanjenje proizvodnje tehnike, telefona, automobila

Stručnjaci kažu da će ograničavanje ruskog izvoza plemenitih gasova povećati pritisak na lanac snabdevanja

Restrikcije ruske vlade na izvoz gasova koji se koriste u proizvodnji poluprovodnika mogu pogoršati nestašicu čipova na globalnom tržištu i dodatno povećati cene, objavio je Global Times ove nedelje, pozivajući se na izvore.

Xiang Ligang, generalni direktor Alijanse za potrošnju informacija sa sedištem u Pekingu, rekao je da bi ograničenja mogla da utiču na kinesku domaću proizvodnju čipova. Zemlja je najveći svetski potrošač čipova i jako zavisi o uvozu poluprovodnika.

Prema Xiangu, Kina je 2021. uvezla čipove u vrednosti od oko 300 milijardi dolara, koji se koriste za proizvodnju automobila, pametnih telefona, kompjutera, televizora i drugih uređaja. On je rekao da bi sektori koji su u velikoj meri zavisni od uvoznih čipova mogli biti znatno pogođeni, dok će uticaj biti manje primetan na industrije koje koriste čipove koje mogu da proizvode kineske kompanije kao što je SMIC.

Prošle nedelje, Rusija je uvela ograničenja na plemenite gasove kao odgovor na sankcije EU usmerene na izvoz tehnologije u zemlju.

Plemeniti ili inertni gasovi – kao što su neon, argon, ksenon i drugi – ključni su u procesu proizvodnje poluprovodnika. Poluprovodnici se koriste za izradu mikročipova potrebnih za uređaje, automobile i kućne aparate.

Od početka Covid histerije vlada globalni nedostatak poluprovodnika, a sukob u Ukrajini pogoršao je problem. Globalne cene gasova neona i ksenona porasle su otkako su ukrajinski dobavljači Ingas i Cryoin, koji isporučuju oko 50% svetskog neonskog gasa za upotrebu u poluprovodnicima, zaustavili proizvodnju. Rusija navodno isporučuje do 30% neona koji se troši u svetu. Kina i Japan su drugi veliki proizvođači plemenitih gasova, ali se njihove zalihe uglavnom troše u zemlji.

NultaTačka