Sve vesti Svet

Globalisti u raskidu?! Kina obustavila saradnju po pitanju KLIMATSKIH PROMENA sa Vašingtonom

Globalisti u raskidu?! Kina obustavila saradnju po pitanju KLIMATSKIH PROMENA sa Vašingtonom

Specijalni predstavnik SAD za klimatske promene DŽon Keri izrazio je razočarenje zbog kineske obustave saradnje po pitanju klimatskih promena.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da je Peking prekinuo razgovore sa Vašingtonom o pitanjima klimatskih promena, kao i saradnju u nekim oblastima, uključujući odbrambene komunikacije, kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

– Od prvog dana, SAD su jasno stavile do znanja da naše klimatsko angažovanje sa Kinom mora ostati podalje od drugih složenih pitanja sa kojima se naše zemlje suočavaju.

Za to postoji jednostavan razlog: mi smo dve najveće ekonomije i najveći emiteri, i ceo svet snosiće posledice ako ne uspemo da zajedno vodimo klimatske akcije – napisao je Keri na Tviteru.

Odnosi Vašingtona i Pekinga su se poslednjih dana uveliko pogoršali zbog posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, do koje je došlo uprkos prigovorima NR Kine.

Kina je više puta upozoravala američku stranu da, ukoliko do putovanja dođe, neće ostati bez posledica i da će podrazumevati oštre mere.

Ubrzo nakon što je Pelosi stigla na ostrvo, Kina je najavila početak vojnih vežbi u nekoliko oblasti oko Tajvana.

NultaTačka/Novosti