Sve vesti Svet

Globalna kriza zbog rasta cena osnovnih životnih namirnica se nastavlja

Globalna kriza zbog rasta cena osnovnih životnih namirnica se nastavlja

Globalne cene hrane skočile su na novi rekord u februaru, predvođene ogromnim skokom cena biljnog ulja i mlečnih proizvoda, kao i višim troškovima žitarica, prema Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Skok cena hrane dolazi pošto je ruska vojna intervencija u Ukrajini dovela tržište ovih roba u nestabilno stanje , što ukazuje na to da bi cene mogle da nastave da rastu i da bi mogle da izazovu novo „arapsko proleće“.

FAO indeks cena hrane (FFPI), mera mesečne promene međunarodnih cena potrošačke korpe prehrambenih proizvoda, u februaru je u proseku iznosio 140,7 poena, što je 3,9% više u odnosu na januar, +24,1% u poređenju sa istim mesecom prošle godine i 3,1% % veći od rekorda u februaru 2011. godine.

Najveći pokretač indeksa bio je FAO indeks cena biljnih ulja, koji je porastao za 8,5% u odnosu na prethodni mesec na novi rekord, zahvaljujući palminom, sojinom i suncokretovom ulju. Drugi po veličini je bio FAO indeks cena mlečnih proizvoda, koji je porastao za 6,4% u odnosu na prethodni mesec. FAO indeks cena žitarica porastao je za +3%.

Ekonomista FAO-a Upali Galketi Aratčiladž rekao je da zabrinutost za stanje useva i zagušeni lanci snabdevanja govore samo jedan deo priče o tome zašto cene hrane rastu.

Mnogo veći pritisak na inflaciju cena hrane dolazi od spoljne proizvodnje hrane, posebno u sektoru energije, đubriva i stočne hrane.

Svi ovi faktori imaju tendenciju da smanje profitne marže proizvođača hrane, obeshrabrujući ih da ulažu i šire proizvodnježu – rekao je Aratčiladž.

Februarski izveštaj je verovatno sastavljen pre ruske invazije na Ukrajinu. Od tada, tržišta roba su naglo porasla. Samo ove nedelje, Blumberg indeks robe zabeležio je najveći nedeljni porast od stagflatornog perioda sredinom 1970-ih zbog previranja.

Primetili smo kako je invazija ugušila više od četvrtine globalne trgovine pšenicom, oko petine kukuruza i 12% svih kalorija kojima se trguje na globalnom nivou.

Sukob je poslao fjučerse pšenice na vrhunac svih vremena.

Strahovi od nestašice doveli su Bloomberg Agriculture Spot Index na nove rekordne vrednosti

Goldmanov glavni robni strateg Džefri Kari nedavno je upozorio da nikada nije video na tržištima roba da su sa ovakvim cenama u nestašici, kao što je to slučaj sada.

Preokret na globalnim tržištima hrane verovatno će značiti da je priča o inflaciji daleko od kraja jer bi cene mogle da budu veće. Ovo je izazvalo zabrinutost predsednika Svetske banke Dejvida Malpasa, upozoravajući na štetne uticaje sukoba na globalne zalihe hrane, cene strateških namirnica i dalje zamršene lance snabdevanja.

Malpas je rekao da je invazija podigla cene hrane, što je “stvarno razmatranje”; za one koji žive u tržišnim privredama u razvoju jer je veći deo budžeta njihovih domaćinstava posvećen kupovini hrane.

Dodao je:

Ne postoji način da se dovoljno brzo prilagodite gubitku snabdevanja iz Ukrajine i Rusije, pa to povećava cene.

Svima omiljeni akcionar, SocGenov Albert Edvards, izneo je pre dve godine mišljenje o budućim šokovima cena poljoprivrednih proizvoda i kako bi oni mogli da izazovu još jedno arapsko proleće početkom 2011. godine.

HIT INTERVJU IZ BUNKERA! OVO SE NE PROPUŠTA!

S obzirom da je kriza hrane neizbežna, Edvardovo predviđanje novog kruga društvenih nemira zbog rastućih cena roba moglo bi da se približi jer su cene hrane sada iznad nivoa iz 2011. godine

Nulta Tačka/ZeroHedge