Sve vesti Svet

GLOBALNO TRŽIŠTE automobila tek ulazi u krizu!

GLOBALNO TRŽIŠTE automobila tek ulazi u krizu!

Provajder podataka o automobilskom tržištu S&P Global Mobility rekao je u sredu da se očekuje da će nestašice koje ometaju globalnu proizvodnju vozila potrajati kroz celu 2022. pre nego što ponuda uhvati korak sa potražnjom početkom 2023. Agencija je smanjila svoje izglede za svetsku proizvodnju lakih vozila za 2,6 miliona jedinica za obe godine, na 81,6 miliona za 2022. i 88,5 miliona jedinica za 2023.

Stručnjaci S&P-a naveli su probleme koji se odnose na nabavku ukrajinskog neonskog plina, ključnog sastojka za proizvodnju čipova, i na gubitak kablovskih čvorova iz Ukrajine. „Pored toga, potpuni gubitak ruskog paladijuma predstavlja  rizik s potencijalom da postane najveće ograničenje ponude u industriji“, navodi se u izveštaju.

“Naš najgori slučaj nepredviđenih situacija pokazuje moguća smanjenja do četiri miliona automobila za ovu i narednu godinu,” rekao je izvršni direktor S&P Global Mobility za predviđanje globalne proizvodnje Mark Fulthorpe.

Zelenski: Ako propadnu pregovori – Treći svetski rat

Ukrajinska kriza dodatno je pojačala probleme koje su pretrpeli proizvođači automobila, koji su se borili s visokim cenama zbog poremećaja povezanih s Covidom, uključujući nestašicu poluprovodnika. Ove nedelje veliki proizvođači automobila najavili su da će zatvoriti fabrike i dodatno podići cene kako problemi s snabdevanjem budu sve veći.

NultaTačka/RT