Sve vesti Tehnologija

Globalno udruženje FEKTČEKERA zahteva od Youtube-a da HITNO POJAČA CENZURU

Globalno udruženje FEKTČEKERA zahteva od Youtube-a da HITNO POJAČA CENZURU

Uprkos tome što je Big Tech cenzura na vrhuncu svih vremena, na GlobalFact 9, konferenciji za proveru činjenica koju je organizovala Međunarodna mreža za proveru činjenica (IFCN), Jutjub je kritikovan zbog neuspeha da se pozabavi „lažima i dezinformacijama“.

Ovo je opasnije od VIRUSA i RATA-Kontrola uma kroz APOKALIPTIČNE NASLOVE

IFCN je ranije objavio otvoreno pismo Jutjubu, tražeći od platforme da učini više u borbi protiv širenja dezinformacija.

„Kao međunarodna mreža organizacija za proveru činjenica, pratimo kako se laži šire na mreži — i svaki dan vidimo da je Jutjub jedan od glavnih kanala dezinformacija na mreži širom sveta. Ovo je velika zabrinutost naše globalne zajednice koja proverava činjenice“, napisao je IFCN u pismu koje je potpisalo preko 100 organizacija za proveru činjenica među kojima su i “fektčekeri” iz Srbije i regiona.

Tokom konferencije za proveru činjenica, nekoliko organizacija za proveru činjenica je izrazilo sličnu zabrinutost.

„Izgleda da Jutjub ne prikuplja tačne, verodostojne informacije u svojim algoritmima. Čini se da to ne ide baš najbolje“, rekla je Endži Drobnić Holan, glavna urednica PolitiFacta. „Mislim da je većina novinskih organizacija izuzetno frustrirana vašom platformom.

Jutjub je tvrdio da se bavio dezinformacijama podizanjem „autoritativnih izvora“.

„Sav posao koji radimo oko podizanja autoritativnog sadržaja, navigacija u kontekstu različitih sistema preporuka za nas je veoma veliki prioritet i to je nešto u šta nastavljamo da ulažemo“, rekao je Brandon Feldman, predstavnik Jutjuba.

NultaTačka/ReclaimTheNet