Sve vesti Svet

GLOBALNO ZAGREVANJE? HAOS U ATINI ZBOG SNEŽNE OLUJE, NESTAJE STRUJE, VOZAČI ZAROBLJENI NA PUTU(VIDEO/FOTO)

GLOBALNO ZAGREVANJE? HAOS U ATINI ZBOG SNEŽNE OLUJE, NESTAJE STRUJE, VOZAČI ZAROBLJENI NA PUTU
Pisao Elena Vuk

Globalno zagrevanje, dovede do toga, da sve zabeli i zatrpa, zar ne?! Šta kaže Gejts? Beli ledeni haos je blokirao Grčku, Atinu zatrpao..

Snežni pokrivač je tokom protekle noći prekrio čitavu Atinu, ometajući vazdušni saobraćaj i zarobivši mnoge vozače na auto-putu. Pojedine oblasti Atike su ostale bez struje, a škole i vrtići su zatvoreni.

Najdramatičnija situacija je na auto-putu Atika Odos, obilaznici oko Atine koja povezuje prestonicu sa aerodromom, objavio je portal „Katimerini“.

Kako se navodi, oko 5.000 vozača satima je bilo zarobljeno u automobilima na niskoj temperaturi u ponedeljak, neki čak i više od 20 sati, a desetine su zarobljene i ovog jutra.

Spasilačke ekipe su se borile tokom čitave noći da oslobode stotine vozača u trenutku kada je oluja, po imenu „Elpida“, zahvatila Grčku i prekrila Atinu debelim slojem snega, izveštava Reuters.

U akciji spasavanja učestvuju jedinice kopnene vojske sa teškom mehanizacijom i sanitetska vozila.

Grčki ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Hristos Stilijanides je za takvu situaciju na obilaznici okrivio kompaniju koja je zadužena za tu saobraćajnicu, navodeći da su njeni čelnici na više sastanaka sa predstavnicima vlade uveravali da će imati dovoljno opreme kako bi put ostao otvoren za saobraćaj.

„Mislim da moramo utvrditi odgovornost. To ću predložiti premijeru“, izjavio je Stilijanides.

Grčki mediji prikazali su snimak vojnika koji dele hranu, vodu i ćebad nekima od vozača dok je temperatura padala tokom noći.

Obilne snežne padavine su retke u Atini, ali je grad sada već drugu godinu zaredom pogođen snežnim olujama.

Petnaest putnika je povređeno kada je jedno šinsko vozilo pokušalo da povuče voz sa oko 200 putnika, koji se zaustavio u velikom snegu u centralnoj Grčkoj.

Dvojica povređenih su u teškom stanju, izjavio je jedan policijski zvaničnik.

Železnički i autobuski saobraćaj u Atini su obustavljeni, a zatvoreni su i objekti za vakcinaciju protiv kovida-19 u širem regionu Atine i na obližnjem ostrvu Evija, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Državne službe, škole, prodavnice i banke koje nisu neophodne u te dve oblasti i na mnogim grčkim ostrvima, uključujući Krit, takođe će danas biti zatvorene jer se očekuje da će hladno vreme potrajati do srede.

Grčki avio-prevoznik „AegeanAirlines“ otkazao je u ponedeljak gotovo sve osim pet letova, i najavio je da će raspored verovatno biti poremećen danas i sutra.

U regionu Atike su neka područja trenutno bez struje usled oštećenja prouzrokovanih kontinuiranim snežnim padavinama.

Grčka vlada je današnji dan proglasila državnim praznikom u javnom i privatnom sektoru, nakon što je veliki snežni pokrivač blokirao čitavu zemlju.

Vlasti su danas prinuđene da obustave većinu aktivnosti privatnih i javnih preduzeća u regionu Atike, regionalnim jedinicama Viotija, Evija, Kikladi, na ostrvima Sporada i na celom ostrvu Krit, zbog hladnog vremena.

Ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Hristos Stilijanides izjavio je sinoć da su sve javne službe obustavljene, izuzev opštinskih i regionalnih vlada, oružanih snaga i snaga bezbednosti, javnog zdravlja i drugih službi čiji je rad neophodan za upravljanje vanrednim vremenskim prilikama.

Javni prevoz će saobraćati tamo gde je to moguće, posebno vozovi, atinski metro i tramvaji.

Svi vrtići i škole biće danas zatvoreni, a neće se održavati ni onlajn časovi jer će biti odsutno administrativno osoblje neophodno za njihovo vođenje.

Stilijanides je rekao i da je obustavljen rad privatnih preduzeća, osim prodavnica hrane (od 10 do 18 časova), apoteka, benzinskih pumpi i drugih usluga koje su obično otvorene tokom praznika.

Grčki ministar je dodao da će od danas popodne biti manje snega, ali da će se mraz zadržati, preneo je Tanjug.

Nulta Tačka/SputnikNews