Sve vesti Svet

GORI VELIKI DEO JUGOISTOČNE EVROPE! U TURSKOJ SE ČUJU SIRENE POŽAR ZAHVATIO TERMOELEKTRANU

Požari su u toku jučerašnjeg dana buktali širom Evrope, uključujući Tursku, Grčku i Italiju.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

U oblasti Milasu u Turskoj, kako saznajemo od Insajder Pressa došlo je do požara u termoelektrani.

Prema informacijama – gori termoelektrana Kemerkoi sa 630 megatona uglja koja je izgrađena sredinom 1980ih.

Kako sam ja shvatio: sa ovom ograničenom vlašću, ne preostaje nam ništa drugo već da gledamo kako 40 tona uglja gori, rekao je jedan od korisnika Twittera.

U elektrani su primećene ekspozije.

Ovo je vrlo opasna situacija jer na desetine šumskih požara gori širom ove Mediteranske zemlje.

Opasan toplotni talas, je u punom jeku u delovima jugoistočne Evrope što je dovelo do požara širom Turske, Italije i Grčke.

Vatrogasci iz cele Evrope su doputovali u ponedeljak u Tursku. Požari traju već najmanje nedelju dana.

Turska nema na raspolaganju avione za gašenje požara pa je morala da se osloni na nekoliko zemalja iz Evropske Unije za pomoć iz vazduha.

Erdogan je na Twitteru objavio izjavu u vezi sa požarima: Nastavićemo da preduzimamo sve neophodne korake da izlečimo rane naše nacije, nadoknadimo njene gubitke i poboljšamo njene mogućnosti još više nego što je bilo ranije.

U Grčkoj, hiljade stanovnika evakuisano je iz Atine pošto su požari zahvatili severni okrug te oblasti. Domovi su izgoreli a struja je prekinuta.

To je veliki požar i biće potrebno mnogo rada da se ovo stavi pod kontrolu”, rekao je regionalni guverner Atine George Patoulis državnoj televiziji ERT. “Lišće je veoma gusto na ovim područjima i veoma se brzo suši zbog toplotnog talasa, pa su uslovi teški.”

“Vatra i dalje besni, njen opseg je veoma širok i toplotna opterećenja su veoma jaka”, rekao je vatrogasni zvaničnik u sredu, prenosi Rojters.

Grčke hitne službe upozorile su u sredu stanovnike i turiste na “izuzetnu opasnost od požara” na Rodosu i Kritu.

U Italiji su vatrogasci koristili helikoptere sa rezervoarima za vodu u borbi protiv požara u zemlji duž jadranske obale i regiona Sicilije. Italijanska nacionalna vatrogasna jedinica saopštila je da su vazdušni tankeri iz Kanade podržali napore da se smanji širenje požara u kojima je u poslednja 24 sata primećeno najmanje 715 požara.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”