Sve vesti Svet

Grad u Americi na pragu da izgubi 22% svojih policijskih snaga zbog obavezne vakcinacije

Grad u Americi na pragu da izgubi 22% svojih policijskih snaga zbog obavezne vakcinacije

San Dijego je svedok najvećeg egzodusa policajaca iz grada od 2009. godine, a većina njih daje otkaz zbog opsednutosti grada da primeni obaveznu vakcinaciju protiv COVID-a.

Možda je najpametniji potez koji su ljudi okruga Los Anđelesa ikada napravili bio da izaberu šerifa Aleksa Viljanueva, koji je odbio da sprovede neustavne naloge za obaveznu vakcinaciju. Odluka ih je verovatno spasila od gubitka četvrtine ili više službenika policije u šerifovom odeljenju.

Uporedite ovo sa LAPD-om, koji nije bio te sreće. Policajci su masovno davali otkaz ili su bili otpušteni, a preko 2200 zaposlenih je odbilo da se povinuje. Ovo se ponavlja širom Kalifornije, a San Dijego je poslednji region koji je pretrpeo značajne gubitke LEO-a zbog naloga za vakcinaciju.

Više od 230 policajaca San Dijega napustilo je posao samo u fiskalnoj 2022. godini (252 službenika pod zakletvom u 2021.), što je ukupno oko 22% svih zaposlenih u aktivnoj službi.

Gradski zvaničnici se trude da povećaju podsticaje za privlačenje novih oficira, uključujući i odobrenje povećanja plata od 10%, ali mnogi u odeljenju su bili svesni da se ovaj ishod nazire. Zvaničnici sada kažu da će zamena oficira čim odu biti nemoguća.

Džared Vilson, predsednik Uprave policije San Dijega, kaže da su nalozi za obaveznu vakcinaciju protiv Covid-a bili prelomna tačka za mnoge policajce. Ovo uopšte nije iznenađujuće. Agresivna priroda kalifornijskog sprovođenja vakcinacije protiv kovida prilično je bizarna s obzirom na to da je većina ostatka zemlje krenula dalje i potpuno napustila naloge. Političkim sklonostima Kalifornije dominiraju demokrate i levica, i čini se da kada jednom odluče da žele nešto, neće prestati dok to ne dobiju, ma koliko to bilo nepotrebno.

Ovaj stav još jednom pokazuje da se takvi nalozi više odnose na kontrolu nego na javno zdravlje ili bezbednost, s obzirom na to da koštaju velike gradove Kalifornije velikog procenta njihovih policijskih snaga u vreme kada stopa ubistava raste za 17%, a imovinski kriminal je porastao za 7% sveukupno, i vraća se na nivoe pre pandemije nakon što su blokade zadržale ljude u zatvorenom prostoru 2020. i veći deo 2021.

Ekonomski pad unutar države će verovatno dovesti do još većeg broja kriminalnih aktivnosti i stanovnici grada počinju da dovode u pitanje antipolicijsku retoriku mnogih predstavnika krajnje levice. Već je bilo velikih političkih uznemiravanja, progresivni okružni tužilac je opozvan u San Francisku i bivši republikanski kandidat izabran je za gradonačelnika u LA-u. Čini se da je kriminal, a ne kovid, sada na vrhu liste zabrinutosti prosečnog građanina Kalifornije, ali lideri to još uvek ne shvataju.

Nulta Tačka/Technocracy