Sve vesti Svet

GRČKA zabranila ulaz migrantima koji dolaze iz PRAVCA Turske

GRČKA zabranila ulaz migrantima koji dolaze iz PRAVCA Turske

Prema izveštajima, migranti iz odabranih zemalja koji prolaze kroz Tursku više nece biti dobrodošli da zatraže azil u Grčkoj.

Atina je sada Tursku proglasila ”sigurnom zemljom” za migrante koji se nalaze na popisu pretežno islamskih država.

Krećući se napred, većina migranata iz Sirije, Avganistana, Pakistana, Bangladeša i Somalije koji su preko Turske došli do Grčke, zateći će veliki otpor vlade kako se ne bi ponovila ista situacija iz prošle i pretprošle godine.

Grčki ministar za imigraciju i azil Notis Mitarakis obrazložio je odluku u izjavi objavljenoj u ponedeljak: ”Određivanje Turske kao sigurne treće zemlje važan je korak u suzbijanju tokova ilegalne imigracije i kriminalnih aktivnosti krijumčarskih mreža.

NE PROPUSTITE NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA!

Kao proizvod saradnje između Ministarstva spoljnih poslova i ministarstva za imigraciju i azil, zajednička ministarska odluka u potpunosti je u skladu sa međunarodnim pravom i štiti pravni aresenal Grčke protiv zahteva građana kao što su Sirija, Avganistan, Pakistan i Somalija, koji objektivno nemaju razloga da Tursku ne smatraju sigurnom zemljom.

Međutim, pre svega, to je još jedan korak ka punoj i nepokolebljivoj primeni zajedničke deklaracije EU i Turske, koja obavezuje susednu zemlju da ne dozvoli krijumčarske prstenove i prolazak kroz Grčku”.

Hiljade migranata trenutno žive u kampovima za azil na kopnu Grčke i ostrvima u Egejskom moru.

Podaci Ujedinjenih nacija navodno ukazuju da skoro polovina ( 47% ) migranata u ostrvskim kampovima tvdi da su iz Avganistana, dok 15% tvrdi da su Sirijci, a 9% iz Somalije.

Hiljade Somalijaca migriralo je u Tursku u nadi da će dostići Grčku u proteklih godinu dana, kako je Evropski Infowars izvestio u decembru.