Sve vesti Svet

GREŠKA ILI NAMERA?! SAD: U APOTECI VAKCINISALI VIŠE OD 100 DECE PROTIV COVID-a 19 SA DOZAMA ZA ODRASLE

Ne samo što se ne zna šta deca dobijaju, već su sada počela da dobijaju i bocke koje nisu prilagođene za njihov uzrast.

Apoteka Ted u okrugu Loudoun više ne može da daje bocke protiv COVID-a 19 nakon što su zdravstveni zvaničnici utvrdili da je više od 100 dece dobilo pogrešnu dozu.

Apoteka u okrugu Loudoun u Virdžiniji dala je pogrešnu dozu vakcine protiv COVID-19 nekoj deci, čime su zabrinuli roditelje i vodeće zdravstvene zvaničnike koji su u sredu poslali i upozorenje porodicama.

Apoteka Ted, koja se nalazi u zgradi u ulici Stone Carver Drive u Aldieju, priznala je da je deci od 5 do 11 godina davala dozu vakcine namenjenu osobama starijim od 12 godina. Ministarstvo zdravlja Virdžinije izdalo je saopštenje u kome se navodi da je 112 dece dobilo ovu vakcinu.

Daša Hermosila je rekla za News4 da je farmaceut u Ted Pharmacy-u njenoj ćerki, 7-godišnjoj Grifin Fale, dao razblaženu dozu vakcine za osobe starije od 12 godina, koja dolazi u bočici sa ljubičastim poklopcem, a ne sa narandžastim poklopcem, koja je namenjena mlađoj deci.

Rekla je da im je farmaceut rekao da je to u redu. Ali jednostavna pretraga na Guglu kasnije je potvrdila Hermosilin strah da nije.

“Ništa ne kaže da možete zameniti ljubičastu i narandžastu”, rekla je Hermosilla. “Imala sam loš osećaj i prazninu u stomaku, šta su upravo uradili mojoj ćerki?”

Hermosilla nije bila jedina među roditeljima koji su postavili to pitanje. Druga mama je za News4 poslala snimak razgovora sa Fejsbuka u kojem je apoteka priznala grešku i izvinila se za „neprilike“.

„Način na koji su postupali sa pojedincima je zaista kao, ‘Oh, nije ništa strašno'“, rekla je Hermosilla. “Postoje desetine i desetine porodica koje čak i ne znaju da je to problem.”

Državni zdravstveni zvaničnici rekli su roditeljima da je apotekarski odbor Virdžinije otvorio istragu, ali agencija to nije ni potvrdila ni demantovala kada je News4 pitao.

Nakon intervjua News4 sa Hermosilom, odeljenje za zdravstvo okruga Loudoun objavilo je upozorenje o grešci apoteke.

„Apoteka koja je dala Pfizer vakcinu protiv COVID-19 vašem detetu prošle nedelje je uklonjena iz državnih i saveznih programa vakcinacije protiv COVID-19“, rekao je u pismu direktor odeljenja za zdravstvo okruga Loudoun David Goodfriend.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da bi roditelji pogođene dece trebalo da se prvo konsultuju sa pedijatrom svog deteta kako bi odlučili koji je najbolji način daljeg delovanja.

Ako se mlađoj deci daje manja doza vakcine namenjena osobama od 12 godina ili starijim, roditelji mogu da sačekaju 21 dan da ponovo pokrenu ispravnu seriju vakcina protiv COVID-19, prema uputstvu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Roditelji mogu ili da sačekaju 21 dan ili da nastave sa uzimanjem druge doze prema rasporedu, osiguravajući da je to ispravna vakcina sa narandžastim poklopcem, saopštilo je okružno zdravstveno odeljenje.

Zdravstveni zvaničnici su takođe rekli da roditelji treba da paze na neželjene efekte vakcine, kao što su groznica, hladnoća, umor i bol ili crvenilo na mestu injekcije i da pozovu svog pedijatra ako njihovo dete ima produžene ili ozbiljnije neželjene efekte.

Goodfriend je u pismu naveo da je Ted Pharmacy prepustila ostatak svojih vakcina protiv COVID-19 zdravstvenom odeljenju.

Ispod je kompletna izjava koju je portparol Farmaceutskog odbora Virdžinije dao Nevs4:

Odbor za farmaciju Virdžinije (BOP) ozbiljno shvata misiju Odeljenja za zdravstvene profesije, koja je tu da obezbedi bezbednu i kompetentnu negu pacijenata, licenciranjem zdravstvenih radnika, sprovođenjem standarda prakse i pružanjem informacija zdravstvenim radnicima i javnosti.

Važno je napomenuti da prema zakonu Virdžinije 54.1-2400.2, zdravstveni regulatorni odbori Virdžinije, uključujući Odbor za farmaciju (BOP), nemaju slobodu da potvrde niti poriču da li je istraga o mogućem kršenju zakona ili uredbe, u toku ili nije.

Ako istraga otkrije da postoji verovatan razlog za verovanje da je zakon ili propis prekršen, može se održati neformalna konferencija ili formalno saslušanje pred odborom radi razmatranja mogućih disciplinskih mera.

Nalazi Odbora o činjenicama i proistekle radnje sadržani su u Naredbi Odbora koja postaje predmet javne evidencije koja je dostupna onlajn na veb stranici Odbora za farmaciju u okviru Potraga za licencom i Nedavne odluke o slučajevima.

BOP licencira i reguliše približno 75.000 praktičara i entiteta; vrši pregled apotekarskih objekata; upravlja registracijom lekara i pacijenata za upotrebu medicinskog kanabisa i reguliše pet državnih vlasnika dozvola za farmaceutske prerađivače.

NultaTačka/NBCWashington