Sve vesti Tehnologija

Gugl je razvio tehnologiju koja bez kamere prepoznaje VAŠE pokrete, izraze lica…

Gugl je razvio tehnologiju koja bez kamere prepoznaje VAŠE pokrete, izraze lica...
Pisao Elena Vuk

Guglovo odeljenje za naprednu tehnologiju i proizvode pomalo liči na Pentagonovu DARPA-u, jer stvara neobične proizvode za ispitivanje svega u ljudskom okruženju kako bi predvideo šta bi mogao biti vaš sledeći potez.

Šta ako je vaš računar odlučio da ne emituje zvukove obaveštenja jer je primetio da ne sedite za svojim stolom? Šta ako je vaš TV video da ustajete sa kauča da bi otvorili ulazna vrata i automatski vam pauzira omiljenu seriju, a zatim nastavi sa reprodukcijom kada se vratite i opet sednete? Šta ako su naši računari uzeli više društvenih znakova iz naših kretanja i naučili da budu “pažljiviji” saputnici?

Zvuči futuristički i možda više nego malo invazivno, kompjuter koji prati svaki vaš pokret? Ali manje je jezivo kada saznate da ove tehnologije ne moraju da se oslanjaju na kameru da vide gde ste i šta radite. Umesto toga, koriste radar. Guglov odsek za naprednu tehnologiju i proizvode, poznatiji kao ATAP, odeljenje iza neobičnih projekata kao što je teksas jakna osetljiva na dodir, prošlu godinu je provela istražujući kako računari mogu da koriste radar da bi razumeli naše potrebe ili namere, a zatim da reaguju na nas na odgovarajući način.

Rusija zvanično ugasila Facebook na svojoj teritoriji! Zbogom Zakerbergu

Ovo nije prvi put da smo videli da Gugl koristi radar da bi svojim gadžetima obezbedio prostornu svest.

Godine 2015. Gugl je predstavio Soli, senzor koji može da koristi elektromagnetne talase radara da uhvati precizne gestove i pokrete. To je prvi put viđeno u sposobnosti Gugl Piksel 4 da detektuje jednostavne pokrete ruku kako bi korisnik mogao da odloži alarme ili pauzira muziku bez potrebe da fizički dodirne pametni telefon. Nedavno su radarski senzori ugrađeni u drugu generaciju pametnog ekrana Nest Hub-a da bi detektovali kretanje i obrasce disanja osobe koja spava pored njega. Uređaj je tada mogao da prati spavanje osobe bez potrebe da vežu pametni sat.

Isti senzor Soli se koristi u ovom novom krugu istraživanja, ali umesto da koristi ulaz senzora za direktnu kontrolu računara, ATAP umesto toga koristi podatke senzora kako bi omogućio računarima da prepoznaju naše svakodnevne pokrete i donose nove vrste izbora.

Verujemo kako tehnologija postaje sve prisutnija u našem životu, pošteno je da počnemo da tražimo od same tehnologije da uzme još nekoliko znakova od nas“, kaže Leonardo Giusti, šef dizajna u ATAP-u.

Na isti način na koji bi vas mama mogla podsetiti da zgrabite kišobran pre nego što izađete kroz vrata, možda vaš termostat može da prepozna da li vam je hladno i da vam pojača grejanje, ili vaš TV može da smanji jačinu zvuka ako otkrije da ste zaspali na kauču.

U svakom slučaju, Svet previše pametne tehnologije nas polako osvaja. Pitanje je jedno, da li je to dobro za ljudsku vrstu I da li će nas to još više udaljiti od stvarno života?!

Nulta Tačka/Wired