Sve vesti Svet

Gugl obustavio prodaju svih oglasa u Rusiji

Gugl obustavio prodaju svih oglasa u Rusiji

(Rojters) – Alphabet Inc (GOOGL.O) Gugl saopštio je u četvrtak da je prestao da prodaje onlajn oglašavanje u Rusiji, što je zabrana koja pokriva pretragu, YouTube i spoljne izdavače.

Ovaj potez najvećeg svetskog prodavca onlajn oglasa usledio je nakon sličnih pauza u Rusiji od strane Twitter Inc (TWTR.N) i Snap Inc (SNAP.N) nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini.

„U svetlu vanrednih okolnosti, pauziramo Gugl oglase u Rusiji“, navodi se u saopštenju kompanije. „Situacija se brzo razvija i nastavićemo da delimo ažuriranja kada to bude potrebno”.

Gugl je ranije zabranio ruskim državnim medijima da kupuju ili prodaju reklame putem njihove platforme. Takođe se pozvao na svoju politiku osetljivih događaja, koja zabranjuje marketing koji iskorištava ratno stanje, sa izuzetkom protestnih ili antiratnih reklama.

Ruski regulator za komunikacije Roskomnadzor u ponedeljak je naredio Guglu da prestane da prikazuje oglase koji su sadržali netačne informacije o žrtvama koje su pretrpele ruske snage i ukrajinski civili.

MICROSOFT: Zgroženi smo, obustavljamo poslovanje u Rusiji i proširujemo sankcije

Regulator je u četvrtak rekao Guglu da prestane da prikazuje Jutjub oglase sa „lažnim političkim informacijama“ o Ukrajini koji imaju za cilj „dezinformisanje ruske publike“ o aktuelnim događajima, objavio je Volstrit džurnal.

Moskva je u prošlosti kažnjavala ili ograničavala pristup uslugama koje ignorišu propise.

Google je prošle godine platio više od 32 miliona rubalja kazni zbog kršenja propisa.

Poslovna baza podataka SPARK pokazala je prošle godine da je Google-ov promet u Rusiji u 2020. iznosio 85,5 milijardi rubalja (790 miliona dolara).

Nulta Tačka/Reuters