Sve vesti Svet

HAKERI OTKRIVAJU PRIVATNE DETALJE HILJADA LJUDI IZ IZRAELSKE VOJSKE! NA METI MINISTAR ODBRANE

‘Moses Staff’, grupa hakera za koje se veruje da su iranski državljani, tvrdila je da je došla do ‘informacija o raspoređivanju trupa’ izraelske vojske.

Grupa hakera objavila je u utorak privatne podatke o stotinama pripadnika IDF-a i hiljadama tinejdžera koji se približavaju starosnoj dobi za regrutaciju, samo dan nakon što je objavila lične fotografije ministra odbrane Benija Ganca, od kojih se na jednoj vidi bivši načelnik generalštaba kako se pretvara da muze statuu krave.

Gantz Takes the Reins as Israel's New Defense Minister | Israel Defense

 

 

Prema novinskom sajtu Ynet, grupa, koja sebe naziva “Mojsijevo osoblje”, postavila je informacije na takozvani Dark Web, deo interneta koji nije indeksiran na popularnim pretraživačima i zbog toga je nedostupan mnogim korisnicima.

U onlajn objavi, hakeri – za koje Ynet smatra da su državljani Irana – tvrdili su da su imali Ganca pod prismotrom, pišući: „Znamo svaku odluku koju donesete i pogodićemo vas tamo gde najmanje očekujete. Imamo tajne dokumente Ministarstva odbrane, operativne vojne mape i informacije o raspoređivanju trupa i objavićemo vaše zločine svetu”.

Prema izveštaju, baza podataka uključivala je činove vojnika, jedinice i kontakt podatke, kao i više privatnih informacija u vezi sa njihovim ličnim životima koje su podelili sa svojim komandantima.

Sajber-napad je zatvorio kompjuterski sistem Haderinog medicinskog centra Hilel Jafe pre dve nedelje, primoravajući osoblje da samostalno snima i prenosi sve informacije o pacijentima. Nedelju dana ranije, Majkrosoft je izvestio da su hakeri povezani sa Iranom pokušali da provale u 250 Microsoft Office – 365 naloga koji pripadaju izraelskim i američkim bezbednosnim kompanijama koristeći tehniku hakovanja poznatu kao „nagađanje lozinki“.

Majkrosoft je saopštio da su mete napada bile odbrambene kompanije koje podržavaju američke, evropske i izraelske vladine partnere u proizvodnji vojnih radara, dronova, satelitskih sistema i komunikacionih sistema za hitne slučajeve.

Microsoft je saopštio da su ovi napadi identični drugim koje su izveli hakeri povezani sa Iranom, uz druge znakove koji pokazuju da su delovali pod iranskim pokroviteljstvom.

Izrael je sedma zemlja na svetu po učestalosti sajber napada, a prošle godine se broj takvih napada Irana na Izrael učetvorostručio, navodi se u izveštaju Majkrosofta objavljenom samo nekoliko dana pre saopštenja.

Pozivajući se na istraživanje kompanije za sajber bezbednost Akronis, sajt za finansijske vesti Kalkalist je prošle nedelje objavio da je 36 odsto izraelskih kompanija doživelo nedeljne sajber napade.

Odgovarajući na „Moses Staff“ hakovanje, Izraelska nacionalna sajber direkcija pozvala je organizacije „da implementiraju najnovija kritična ažuriranja koja je Microsoft objavio kako bi se suočili sa ovim slabostima, a to je jednostavno, besplatno ažuriranje koje može smanjiti rizik od ovog napada,“, preneo je Ynet.

Nulta Tačka/Haaretz