Sve vesti Svet

Hakeri ukrali 625 miliona dolara u jednoj od najvećih kripto pljački do sada

Hakeri ukrali 625 miliona dolara u jednoj od najvećih kripto pljački do sada

Hakeri su iskoristili ranjivost u bočnom lancu igre „Axe Infinity“ i ukrali 625 miliona dolara.

U onome što bi mogao biti najveći kripto hak do sada ukradeno je više od pola miliona dolara ekploatacijom blokčejna igre „Axie Infinity“.

Sama igra je već delimično poznat koncept. Radi se o digitalnom univerzumu kućnih ljubimaca u kome se igrači bore, odgajaju i razmenjuju fantastična bića zvana „Axies“. Nešto nalik na Pokemone, osim što su „Axis“ bića zapravo NFT-ovi.

Bočni lanac (blokčejn) je dizajniran posebno za ovu igru tako da omogućava korisnicima da pristupe Ethereum blokčejnu bez plaćanja naknada za transakcije.

Mreža „Ronin“, koja je vlasnik igre, potvrdila je danas na svom Tviter nalogu ovu informaciju. U objavi navode da je eksploatisano 173.600 Eteruma i 25.5 miliona USDS.

Iz Ronina dodaju da je ovo primećeno tek jutros nakon što jedan od korisnika nije uspeo da povuče sredstva. Međutim, hakovanje je najverovatnije izvedeno još pre nedelju dana, 23. marta.

„Kao što smo bili svedoci, Ronin nije imun na eksploataciju i ovaj napad je pojačao važnost davanja prioriteta bezbednosti, zadržavanja budnosti i ublažavanja svih pretnji“, napisao je Ronin u svom Substack postu. „Znamo da poverenje treba zaslužiti i koristimo sve resurse koji su nam na raspolaganju da primenimo najsofisticiranije bezbednosne mere i procese kako bismo sprečili buduće napade“.

Većina ukradenog novca je još uvek kod hakera, pa postoje nade da će biti vraćene vlasnicima.

Ovi hakovi, kako prenosi Fortune, nisu nenormalni u kripto prostoru. Na primer, haker je u avgustu ukrao 600 miliona dolara iz protokola decentralizovanih finansija (DeFi) „PolyNetwork“, iako je većina sredstava na kraju uspešno vraćena.

Nulta Tačka/Agencije