Sve vesti Svet

HAKERI UPALI U NATO- Procurele stotine tajnih dokumenata

HAKERI UPALI U NATO- Procurele stotine tajnih dokumenata

Portugalski Generalštab oružanih snaga (EMGFA) bio je na meti sajber napada, koji je rezultirao curenjem niza tajnih dokumenata NATO-a, javili su lokalni mediji u četvrtak.

Prema novinama Diario de Noticias, portugalska vlada nije ni bila svesna napada sve dok je SAD nisu obavestile o proboju, koje su vlasti nacije okarakterisale kao „izuzetno ozbiljan“.

Izvori lista tvrde da je američka obaveštajna zajednica pronašla „stotine“ poverljivih ili tajnih dokumenata NATO-a stavljenih na prodaju na dark vebu. Prema izveštaju, obaveštenje o otkriću poslato je direktno Antoniju Kosti, premijeru nacije, prošlog avgusta.

POTVRĐENO! Umrla je Kraljica Elizabeta II

Portparol američke ambasade u Lisabonu nije ni potvrdio ni demantovao izveštaj, rekavši da ne komentarišu obaveštajna pitanja.

U izveštaju se navodi da je Generalštab izvršio sveobuhvatnu reviziju svojih unutrašnjih sistema i uspeo da identifikuje kompjutere sa kojih su ukradeni dokumenti NATO-a. Agencija je takođe utvrdila da su prekršena pravila vezana za siguran prenos poverljivih dokumenata.

„Ovaj sajber napad je dugotrajan i neotkriven i koristio je botove programirane da otkriju vrste dokumenata“, primetio je jedan od izvora izdanja, dodajući da su informacije vađene u nekoliko faza.

List navodi da će NATO tražiti objašnjenja i garancije od portugalske vlade, a neimenovani zvaničnik je tom izdanju rekao da vlada može garantovati da će njene oružane snage „raditi svakodnevno kako bi kredibilitet Portugala, kao osnivača Atlantske alijanse, ostao netaknut.”

Sledi razotkrivanje SVIH GLOBALNIH prevara- ISTINA je pronašla PUT

Do curenja podataka došlo je nakon što je NATO krajem avgusta izjavio da blok istražuje hakovanje raketne firme MBDA od strane nepoznatih zlonamernih aktera. Prema izveštajima medija, hakeri su stavili nacrte oružja koje je Ukrajina koristila u svom sukobu sa Rusijom u prodaju na dark web-u.

NultaTačka