Sve vesti Svet

Haos na Haitiju preti da se prelije i na okolne zemlje

Haos na Haitiju preti da se prelije i na okolne zemlje

Situacija na Haitiju je sve gora: bande sve više upravljaju prestonicom. Sve veći broj Haićana beži da izbegne alarmantan porast kidnapovanja i ubistava, a skoro polovina stanovništva suočava se sa sve većom glađu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš preporučio je produženje za 12 meseci kada mandat istekne 15. jula, kao i pojačanu misiju. Specijalizovanu političku misiju, rekao je Gutereš, treba ojačati i proširiti njene odgovornosti kako bi pomogla Haitiju da izađe iz trenutne krize.

Između ostalih promena, on predlaže da misija poveća svoju savetodavnu ulogu policije kako bi pomogla nacionalnoj policiji Haitija. Njegove preporuke su zasnovane na proceni misije, čiju korisnost dovode u pitanje Kina i drugi u savetu, kao i neki Haićani.
Helen La Lime, ​​Guterešov specijalni predstavnik na Haitiju i šef male političke misije, rekla je članovima saveta da su, usred brzog pogoršanja bezbednosne situacije na Haitiju, bande pooštrile kontrolu nad velikim delovima zemlje, a broj kidnapovanja i ubistava je u porastu 36 % i 17%, respektivno, u poređenju sa poslednjih pet meseci 2021.

Užasno nasilje koje se krajem aprila i početkom maja razvilo u predgrađima Site Solej, Kroa de Buke i Tabar, tokom kojeg su žene i devojke bile posebno izložene seksualnom nasilju, samo je primer stanja terora u kojem Političko i ekonomsko srce Haitija je potopljeno – rekla je ona.

Prožimajući i sve dublji osjećaj nesigurnosti, pogoršan naizgled nesposobnošću HNP-a da se pozabavi situacijom i očiglednom nekažnjivosti kojom se vrše krivična dela, opasno narušava vladavinu prava u toj zemlji.

La Lime je takođe primetila da su do danas višestruke inicijative i predlozi da se Haićani nateraju da se dogovore o izlazu iz krize „dali malo konkretnih rezultata“.

Političke snage u zemlji ostaju u ćorsokaku u dugotrajnoj pat poziciji, rekla je ona.
Zbog toga je formiranje novog Privremenog izbornog veća „frustrirajuće još uvek daleka perspektiva“, dodaje ona, uz napomenu da je „malo verovatno da će izbori koji bi doveli do povratka demokratskom upravljanju biti održani ove godine“.

Ministar inostranih poslova Haitija Žan Viktor Ženeus rekao je Savetu da je zemlji potrebna veća međunarodna podrška za njene opkoljene bezbednosne snage, a ne strane snage koje dolaze da ih izbace iz njihove uloge.

Ne želimo da međunarodna zajednica ili strane snage zamene haićansku nacionalnu policiju i da uđu i rade naš posao umesto nas – rekao je on.

Ono što haićanska vlada želi jeste da vidi obnovu i jačanje kapaciteta BINUH-a kako bi pružio efikasnu obuku za haićansku nacionalnu policiju.

Geneus je priznao da se bezbednosna situacija na Haitiju pogoršala i da su otmice „postale uobičajena pojava, a čak ni strane diplomate i članovi Ujedinjenih nacija nisu pošteđeni“.
Haićanska nacionalna policija je sila koju vlada ima da odgovori na ovaj fenomen, ali ne može sama u trenutnim okolnostima. Uprkos hrabrosti i odlučnosti koju su do sada pokazali u okviru svojih ograničenih mogućnosti – rekao je on.

Poteškoće sa kojima se haićanska administracija suočava da nabavi oklopna vozila i smrtonosno oružje i dalje stavljaju haićansku nacionalnu policiju u nepovoljan položaj u odnosu na bande koje su u mogućnosti da nabave takvo oružje krijumčarenjem.

Hitno je da Haićanska nacionalna policija dobije u narednim danima, a ne u narednim nedeljama ili narednim mesecima, snažnu podršku naših partnera i međunarodne zajednice kako bismo mogli odmah da okončamo ovu veoma neprihvatljivu situaciju. – dodao je Geneus.

Međutim, Dominikanska Republika, koja deli ostrvo Hispanjolu sa Haitijem, je tražila drugačije.
Ambasador Žoze Blanko Konde, njegov predstavnik, rekao je Savetu da Haiti nema institucionalni mehanizam za rešavanje bezbednosne krize i da je nova mirovna misija jedini odgovor.

Iako je jedan od ciljeva [poslednje mirovne misije] bio da se garantuje restrukturiranje policijskih snaga, izveštaj generalnog sekretara ukazuje da je to još uvek nerešeno pitanje – rekao je Blanko.

Jasno je da nacionalna policija Haitija još nije razvila kapacitete da održava red i kontroliše mnoge naoružane bande koje terorišu stanovništvo.

On je podsetio članove saveta da je pre tri godine Dominikanska Republika, koja nije član saveta, ali je najbliži sused Haitija, upozorila na negativne posledice smanjenja mirovne misije Ujedinjenih nacija.
Danas žanjemo rezultate te katastrofalne odluke – dodao je Blanko.

Neposredno održavanje mira je jedini način za borbu protiv nasilja i haosa jer postoji opasnost od velikog krvoprolića uzrokovanog potencijalnim intenziviranjem sukoba između kriminalnih bandi i mogućih gomila ljudi koji upadaju u imanja u potrazi za hranom.

Nulta Tačka/Miami Herald