Sve vesti Svet

HEMIJSKE ANALIZE OTKRIVAJU ZAŠTO JE KAMENJE SA STOUNHEDŽA PRAKTIČNO NEUNIŠTIVO.

Hemijska analiza otkriva zašto su Stounhedžeove stene praktično neuništive

Nova studija baca svetlo na to kako je svetski poznati megalitski spomenik Stounhedž u južnoj Engleskoj izdržao test vremena od kada je izgrađen tokom vekova, počevši od pre više od 5.000 godina.

Prvo opsežno ispitivanje uzoraka dobijenih direktno iz jednog od Stounhedžovih megalita radi otkrivanja geološke i hemijske strukture kamena obavili su istraživači sa Univerziteta u Brigtonu, UK.

Fig 1. Plans of Stonehenge showing (A) the area of the monument enclosed by earthworks and (B) detail of the stone circle.

Prema nalazima objavljenim u časopisu PloS ONE magazine, sarseni, gigantsko kamenje koje čini spomenik, napravljeni su od kvarcnih zrna veličine peska, čvrsto spojenih međusobno povezanog „mozaika“ kristala kvarca, otkrili su istraživači koristeći savremene CT skeniranje, rendgen, mikroskopske analize i druge tehnike.

Prema istraživačima, ova zrna kvarca čine kamenje “nepropusnim za raspadanje ili eroziju”.

“Ovaj mali uzorak verovatno je najviše analizirani komad kamena osim Mesečeve stene”, rekao je u svom saopštenju šef istraživanja profesor David Nash.

Image of section 2–3 of the Phillips’ Core from Stone 58 at Stonehenge.

(slika 1. Planovi Stounhedža prikazuju (A) područje spomenika zatvoreno zemljanim radovima i (B) detalj kamenog kruga)

Prema izjavi istraživačkog tima nakon objavljivanja, uzorak je uzet tokom projekta restauracije u Stonehengeu 1950 -ih, kada je kamenorezac po imenu Robert Phillips uspeo izvaditi cilindrično jezgro dužine 90 cm (3 stope) iz jednog od kamenja.

Phillips je odneo uspomenu nazad u SAD i čuvao je decenijama, sve dok materijal nije dao istraživačima 2018. godine, samo nekoliko godina pre smrti.

Optical (A) and Computed Tomography (B-C) images of section 2–3 of the Phillips’ Core from Stone 58 at Stonehenge.

“Izuzetno je retko da kao naučnik imate priliku da radite na uzorcima od takvog nacionalnog i međunarodnog značaja”, naglasio je Nash. “Stounhedž je deo Svetske baštine i podložan je najstrožoj pravnoj zaštiti, pa je malo verovatno da bismo danas mogli pristupiti ovoj vrsti materijala. Pristup jezgru izbušenom u Kamenu 58 bio je vrlo Sveti gral za naše istraživanje.”

Prema zaključcima istraživanja, “nijedno prethodno istraživanje nije analiziralo ni jednu sarsenovu gromadu sa takvim nizom komplementarnih tehnika, što znači da su poređenja sa prethodnim studijama ograničena na odabrana svojstva stena.”

“Osim što je gotovo isključivo betoniran optički kontinualnim izraslinama kvarca, petrografija Kamena 58 inače je neupadljiva u poređenju sa drugim sarsenima. Takođe, geohemija kamena glavnih elemenata slična je malom broju hemijskih skupova podataka dostupnih za sarsene, zaključuje se u istraživanju.

NultaTačka/Sputnik