Sve vesti Svet

Hilari Klinton želi da kazni Putina: Mislim da je vreme…

Hilari Klinton želi da kazni Putina: Mislim da je vreme...

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je na oštrije sankcije Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini i pojačavanje pritiska na Saudijsku Arabiju, Kinu i druge zemlje da ih dovedu u antimoskovsku liniju.

“Moramo brže da uvodimo više sankcija na više stvari kako bismo podigli interes prema Rusiji i pokušali da dovedemo više zemalja na stranu da vide da je u njihovim interesima da to podrže”, rekla je Klintonova u nedelju u intervjuu za NBC News . “Mislim da je vreme da se udvostruči pritisak,” dodala je.

Iako su predsednik Džo Bajden i drugi zapadni lideri hvalili neviđenu ozbiljnost sankcija koje su već uveli Moskvi, Klintonova je rekla da nisu otišli dovoljno daleko.

“Jedini način da prekinemo krvoproliće i teror koji vidimo kako se oslobađa u Ukrajini i zaštitimo Evropu i demokratiju je da učinimo sve što možemo da Putinu nametnemo još veće troškove” , rekla je ona

Na primer, ona je sugerisala da se pristup SWIFT-u zabrfani i drugim ruskim bankama. Ona je takođe rekla da se može učiniti više da se prekine prodaja nafte i prirodnog gasa Rusije i da Moskva treba da bude izbačena iz G20.

“Ne bih dozvolila da se Rusija vrati u organizaciju čiji je vila deo”, rekla je Hilari, dodajući da će zabraniti ruskim zvaničnicima da prisustvuju samitu G20 kasnije ove godine u Indoneziji.

Klintonova, koja je više puta, između ostalih okrivila Kremlj zbog njenog poraza od Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima 2016. godine, takođe je pozvala na kažnjavanje ruskog predsednika Vladimira Putina lično. “Jedini način da okončamo krvoproliće i teror koji vidimo kako se oslobađa u Ukrajini i zaštitimo Evropu i demokratiju je da učinimo sve što možemo da Putinu nametnemo još veće troškove.”

Voditelj NBC-ja Čak Tod sugerisao je da je Saudijska Arabija odabrala da bude “na strani Putina” jer su njeni lideri odbili da povećaju proizvodnju nafte kako bi zapadnim zemljama omogućili da prekinu uvoz iz Rusije. Klintonova je rekla da je “razočarana” odlukom Rijada i pozvala na povećanje pritiska na giganta OPEC-a da podrži antirusku agendu Zapada.

Klintonova se takođe požalila da druge velike zemlje, uključujući Kinu i Indiju,  koje nastavljaju da uvoze ruske energente dok “pokušavaju da shvate na kojoj strani će završiti”. Pozvala je na sve veći pritisak na neutralne ili proruske nacije kako bi ih naterala da shvate da trebaju da se okrenu protiv Moskve.

NultaTačka/RT