Sve vesti Svet

HIT! Bajden obećao da će Američka vojska biti -ECO FRIENDLY-

HIT! Bajden obećao da će Američka vojska biti -ECO FRIENDLY-

Američki predsednik Džo Bajden najavio je da je u toku ” proces ” da svako vozilo u velikoj vojsci ove zemlje učini ” klimatsko prijateljskim “, dodajući da ” trošimo milijarde dolara da to učinimo ” tokom proslave Dana planete Zemlje u petak.

Predsednik je bio u Sijetlu za praznik, koristeći svoj govor u Seward Parku kao priliku da pohvali svoju zelenu agendu. Ali dok je Pentagon u procesu razvoja navodnog plana „ nulte emisije “ za netaktičke flote, koji treba da bude gotovo do 2035., trenutno ne postoji projekat koji bi prebacio sva vozila najskuplje vojske na svetu sa fosilnih goriva na električna .

Takav remont bi zahtevao da svako potencijalno ratište ima opsežnu infrastrukturu za punjenje za flotu električnih vozila, nešto što jednostavno nije moguće u većini zemalja u kojima SAD imaju baze. Zapaljivost sadašnjih modela baterija električnih vozila bi takođe delovala protiv „ klimatski prihvatljive “ vojske, čineći američka vozila mnogo lakšim za uništavanje dobro usmerenim udarcem u bateriju.

Iako je Bajden priznao da ima korveru koja ” ne radi ništa osim zagađivanja vazduha “, on se pobrinuo da kvalifikuje izjavu tvrdeći da je nije vozio ” veoma dugo “.

Predsednik se nije zaustavio na svojim ambicijama da vojsku učini zelenom, ali se takođe hvalio da je ” jasno stavio do znanja [svojim] prijateljima u Nantucketu i tom području ” da će odustati od prigovora na priobalne vetroelektrane planirane za područje Martas Vinjard.

Bajden je bio na udaru klimatskih aktivista otkako je bio kandidat na izborima 2020. godine. Mnogi sumnjaju da je njegova istorija pro-industrijskog zagovaranja zaista ustupila mesto promeni mišljenja o životnoj sredini.

MARIO ZNA i DAMNJAN KNEŽEVIĆ- UDARNO- Evo šta će se desiti ukoliko Vučić uvede SANKCIJE RUSIJI

Njegova odluka ranije ovog meseca da ponovo otvori savezne zemlje za vađenje nafte i plina prekršila je obećanje iz kampanje, dodatno razbesnivši zelene “ratnike” kojima se njegova stranka udvarala.

Bajdenova administracija je tražila 773 milijarde dolara koje će potrošiti na vojsku za fiskalnu 2023. godinu. Koliko god ova cifra izgledala ogromno, ona predstavlja samo povećanje od 4% u odnosu na prošlogodišnji preveliki budžet za odbranu.

Nejasno je koji je deo traženih budžetskih sredstava namijenjen za zelene inicijative.

NultaTačka/RT