Sve vesti Svet

HIT! Kanada donosi zakon o zločinima počinjenih na Mesecu

HIT! Kanada donosi zakon o zločinima počinjenih na Mesecu

Otava (NultaTačka) – Kanadski poslanici trebali bi u četvrtak d glasaju o izmenama i dopunama nacionalnog Krivičnog zakona kako bi se omogućilo krivično gonjenje zločina počinjenih na Mesecu.

Dobro ste pročitali:

Predložena izmena zakona — za koju se očekuje da će biti usvojena — opisana je u predlogu zakona o implementaciji budžeta na 443 stranice koji je predstavljen Parlamentu ove nedelje.

Otava je već proširila svoju jurisdikciju nad krivičnim delima koje su počinili kanadski astronauti tokom svemirskog putovanja do Međunarodne svemirske stanice.

Oni se tretiraju isto kao i zločini počinjeni u Kanadi.

Ažuriranje dolazi kako se broj svemirskih letova povećava, a uoči prve misije na Mesec sa posadom u više od 50 godina koja bi trebala biti lansirana u maju 2024., a očekuje se da će kanadski astronaut biti na brodu Artemis II.

Pod podnaslovom Lunar Gateway, amandman Krivičnog zakona glasi: “Član kanadske posade koji, tokom svemirskog leta, počini radnju ili propust izvan Kanade koje bi, ako bi bilo počinjeno u Kanadi, predstavljalo krivično delo za koje se može optužiti, smatra se da je počinio to delo ili propust u Kanadi.”

To bi uključivalo zločine na putu ka ili na stanici Lunar Gateway koja se trenutno gradi u orbiti Meseca, kao i “na površini Meseca”, navodi se u dokumentu.

NOVA EPIZODA PODKASTA MARIO ZNA! ČUVENI DR SEMIR OSMANAGIĆ U BUNKERU!

Strani astronauti koji “ugroze život ili sigurnost kanadskog člana posade” u svemirskoj misiji koju podržava Kanada takođe bi mogli biti krivično gonjeni, prema nacrtu zakona.

Kanadska svemirska agencija učestvuje u NASA-inom projektu Lunar Gateway, zajedno sa Evropskom svemirskom agencijom i Japanskom agencijom za istraživanje svemira.

Počevši od 2026. godine, ispostava će služiti kao polazna tačka za robotsko istraživanje površine Meseca sa posadom, kao i putovanje na Mars.

NultaTačka/France24