Sve vesti Svet

HIT! Kinezi tvrde da će zaključavanja pomoći Globalnoj ekonomiji

HIT! Kinezi tvrde da će zaključavanja pomoći Globalnoj ekonomiji

Kineski državni Global Times u četvrtak je tvrdio da autsajderi pogrešno razumeju sve bizarniju strategiju Pekinga „dinamičkog nultog kovida“ i da ne shvataju kako Kina na neki način spasava globalnu ekonomiju u narednom periodu brutalnim zaključavanjem gradova, zatvaranjem fabrika i prekidom lanaca snabdevanja danas.

„Dok se Kina bori protiv najgore epidemije COVID-19 od 2020. godine, njena strategija nultog kovida više puta je optužena da podriva globalnu ekonomiju. To je kratkovido gledište koje će, u krajnjoj liniji, dodati još nesigurnosti globalnom ekonomskom oporavku“, navodi kineski komunistički list.

Nakon što smo neko vreme razmišljali o tome kako „dinamičan nulti Covid“ zapravo nije opsesija Mobi Dika za postizanje nemogućeg standarda od nula slučajeva kovida, već se čini da jeste, već izuzetno pametan i veoma nijansiran program za „smanjivanje virusnog prenosa uz najmanju štetu“, Global Times je odbacio kritičare kao „kratkovide“.

„Neki od njih samo pokušavaju da ocrne i potkopaju Kinu. Ko god se kladi da je Kina u opasnosti od recesije koju je sama izazvala, snosiće posledice svojih grešaka“, podsmevali su se urednici.

Ni u jednom trenutku u uvodniku autori se ne približavaju objašnjenju zašto bi utisak o kineskoj politici kao poremećenom političkom imperativu koji nije u skladu sa ostatkom planete mogao biti netačan. Umesto toga, poenta čitavog članka bila je da se čuje o zapadnoj inflaciji kao dokazu da kineske ekonomske prognoze koje su manje optimistične od očekivanog zbog zaključavanja nisu tako loše:

Uvereni smo da će se, kako se epidemija postepeno stavlja pod kontrolu, privredne aktivnosti vratiti u normalu u ostatku godine. Kina je ove godine postavila cilj rasta kineske privrede od oko 5,5 odsto. Rast od 5,5 odsto znači da će Kina i dalje biti jedan od najvećih, ako ne i najveći, pokretač globalnog ekonomskog rasta.

Nasuprot tome, neke zapadne zemlje koje nisu uspele da obuzdaju izbijanje COVID-19 postale su glavni stvaraoci problema za globalnu ekonomiju. U aprilu su potrošačke cene u SAD porasle godišnjim tempom od 8,3 odsto, ostajući na visokom nivou, najvećem u skoro četiri decenije. Visoka inflacija u SAD i njena drastična monetarna politika za obuzdavanje rastućih cena predstavljaju pravi rizik za globalnu ekonomiju.

Ako Kina usvoji epidemiološke mere zapadnog tipa, njena ekonomija će više patiti od inflacije i niza drugih problema, uključujući i neočekivane.

Visoka inflacija u SAD nema nikakve veze sa Amerikancima koji uče da žive sa zaraznim, ali blagim sojevima koronavirusa iz Vuhana, i ima veze sa neodgovornom potrošnjom i destruktivnom ekonomskom politikom predsednika Džoa Bajdena. Zapadni svet je generalno napravio ogromnu štetu sebi tako što je primenjivao brutalni karantin, trošeći fantastične količine novca na socijalne programe iz vremena izolacije i loše osmišljene „planove stimulacije“.

MARIO ZNA i ŽELJKO INJAC- Pravoslavno PROROČANSTVO- Tehnokratske ideje su osuđene na PROPAST

Nulta Tačka/InfoWars