Sve vesti Svet

HIT! Nestle kažnjava Rusiju tako što zabranjuje prodaju čokoladica Kit Kat

HIT! Nestle kažnjava Rusiju tako što zabranjuje prodaju čokoladica Kit Kat

Najveći svetski proizvođač hrane, Nestle, zaustaviće prodaju neesencijalnih proizvoda u Rusiji, uključujući KitKat čokoladice i Nesquik kakao napitke, objavila je danas ova švajcarska kompanija. Pogođeni proizvodi će takođe uključivati ​​hranu za kućne ljubimce i kafu, koji čine ” ogromnu većinu obima i prodaje ” u Rusiji, koja je ukupno iznosila 1,82 milijarde dolara u 2021, potvrdio je portparol kompanije.

Nestle je napomenuo da neće u potpunosti smanjiti aktivnosti u Rusiji, već će se fokusirati samo na osnovne proizvode, poput hrane za bebe i medicinsku ishranu, a ne na ostvarivanje profita. ”

Kompanija je objasnila da je taj potez odgovor na tekuću vojnu operaciju Rusije u Ukrajini. SAD i njihovi saveznici vrše pritisak na globalne firme da prekinu veze sa zemljom. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i brojni ukrajinski političari nedavno su kritikovali NEstle zbog njenog stalnog prisustva u Rusiji, dok je aktivistička grupa Anonymous pozvala na bojkot Nestlea. Ostaje nejasno kako će zabrana čokolade i mačje hrane pritisnuti Moskvu da zaustavi sukob u Ukrajini.

Ranije ovog meseca, Nestle je zaustavio isporuke nekih nebitnih proizvoda u Rusiju, obustavivši ulaganja i reklamne kampanje u zemlji. Kompanija je saopštila da će sav prihod iz Rusije donirati Ukrajini.

Nestle ima sedam proizvodnih lokacija u Rusiji, uključujući fabrike konditorskih proizvoda, fabriku hrane za kućne ljubimce, lokaciju hrane za bebe i fabriku kafe. Kompanija je saopštila da će nastaviti da plaća svojih oko 7.000 ruskih radnika.

Američka kompanija Mars, koja takođe proizvodi konditorske proizvode i hranu za kućne ljubimce, 11. marta je najavila da će obustaviti aktivnosti u zemlji. Sveukupno, oko 400 kompanija obustavilo je rad u Rusiji od početka vojne operacije u Ukrajini, uključujući proizvođače hrane, pića, kućne hemije i garderobe.

NultaTačka