Sve vesti Svet

HIT! Rojters u članku pod naslovom: “Ukrajina odbija rusku invaziju” objavio fotografiju sa PEJNTBOLA

HIT! Rojters u članku pod naslovom: "Ukrajina odbija rusku invaziju" objavio fotografiju sa PEJNTBOLA

Rojtersu se naveliko smeju zbog objavljivanja članka u ponedeljak ujutru sa naslovom: Ukrajina kaže da je odbila rusku invaziju u regionu Sumi – s obzirom da je propraćen fotografijom koju možete videti ispod. Fotografija koju je Rojters tvitovao prirodno je stvorila neku zabunu, blago rečeno.

Da, ukrajinska “vojna fotografija” na kojoj se vidi kako vojnici pobeđuju Ruse… očigledno puškama za pejntbol.

Izveštaj koji je podnet iz Kijeva predstavljen je rečenicom „Ukrajinski graničari su u ponedeljak odbili upad ruske diverzantsko-izviđačke grupe u severoistočni region Sumi, rekao je guverner Sumske oblasti“.

Fotografija i tvit stajali su satima tokom celog jutra, čak i kada su korisnici društvenih medija u stotinama komentara (čiji se broj stalno uvećavao) izrazili da to pokazuje zašto je i dalje teško verovati mejnstrim medijima u izveštavanju o složenim spoljnim sukobima, posebno o Ukrajini. Rojters je pokušao da razjasni u natpisu uz fotografiju da se na njoj vide “pripadnici snaga teritorijalne odbrane” na “obuci”.

Međutim, lavinu komentara izazvala je činjenica da sam Rojtersov tvit nije bio propraćen kontekstom koji je trebalo to da razjasni.

Neki su takođe primetili da, s obzirom na to da „magla rata“ već čini da je očigledno veoma teško da se utvrdi šta se tačno dešava sa situacijom na bojnom polju koja se brzo razvija iz dana u dan, izbor da se ukrajinske trupe prikazuju kako igraju pejntbol je samo najnoviji u nizu primera kako mejnstrim mediji propadaju. Tokom sukoba, često su iznošene velike tvrdnje – najčešće u naslovima – ali obično sa malo stvarnih dokaza. „Ukrajina tvrdi…“ „Rusija tvrdi…“ „Američki zvaničnici tvrde…“ su vrste naslova koje su postale uobičajene.

Tipično, ukrajinske snage su prilično otvorene u pogledu pokazivanja vojnog hardvera koji je isporučio SAD, a posebno se istuču Rejtheon i Lokid Martin koji su proizveli protivtenkovski raketni sistem FGM-148 Javelin. Oni su preplavili bojno polje i imali su razorni efekat na neke ruske tenkove i konvoje oklopnih vozila.

Ali slika za pejntbol je izazvala sarkastične komentare koji sugerišu da je možda red na pejntbol industriju da napravi gomilu novca od sukoba…

Posmatrači koji nemaju poverenja takođe dovode u pitanje pomoć od 40 milijardi dolara za Ukrajinu za koju se očekuje da će Senat ponovo glasati u sredu u trenutku kada se vodi žestoka debata nakon što je senator Rend Pol prošle nedelje blokirao početno ishitreno glasanje.

„Možda je Ukrajincima zaista potrebno 40 milijardi dolara ako se bore protiv ruske vojske pejntbol puškama?“ upitao je jedan korisnik Tvitera. „A Rojters se pita zašto niko više ne veruje mejnstrim medijima.

Nulta Tačka/ZeroHedge