Sve vesti Svet

HIT: Šolc kaže da NATO nikada nije predstavljao opasnost za Rusiju

HIT: Šolc kaže da NATO nikada nije predstavljao opasnost za Rusiju

Olaf Šolc je počeo da daje izjave koje kao da su spremane za Vladimira Zelenskog. Nemački kancelar je u Berlinu, odgovarajući na pitanja građana tokom otvorenih vrata, izjavio da Severnoatlantska alijansa nikada nije predstavljala opasnost za Rusiju.

Dodao je da je na predlog predsednika Rusije Vladimira Putina, da se ponovo započne razgovor o kontroli naoružanja NATO i Sjedinjenih Američkih Država, pozitivno odgovoreno. Šolc tvrdi da nije bilo realnih razloga za pogoršanje situacije u Ukrajini.

On je naveo da je razgovarao sa predsednikom Rusije kao i mnogi drugi.
„Po jednoj temi sam veoma jasno rekao Putinu, što i Vi takođe znate, da pitanje članstva Ukrajine u NATO-u nije u agendi“, podvukao je Šolc.

Napomenuo je da nakon razgovora sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim ima utisak da je mogao da postoji put koji bi rešio zabrinutost koja bi mogla da nastane u vezi sa hipotetičkim članstvom u NATO-u.

Zašto proizvoditi kada se može uvoziti? Srbija će kupovati struju iz Azerbejdžana

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Nulta Tačka/Sputnik