Sve vesti Svet

HOLANDIJA NAJAVLJUJE PLAN DA SE LJUDIMA DA DO ŠEST DOZA VAKCINE PROTIV COVID-a

HOLANDIJA NAJAVLJUJE PLAN DA SE LJUDIMA DA DO ŠEST DOZA VAKCINE PROTIV COVID-a
Pisao Elena Vuk

Hugo de Jonge, ministar zdravlja Holandije, naznačio je da bi ta zemlja mogla pripremiti još tri vakcine za pojačavanje u borbi protiv korona virusa.

De Jonge je u sredu napisao pismo parlamentu svoje zemlje u kojem sugerira da bi Holandija trebala razmotriti dodatne runde dopunskih vakcina za borbu protiv novih varijanti, od kojih dve 2022. i još jedna 2023. godine.

U pismu se takođe navodi da Holandija ima dovoljno dopunskih vakcina za svoju trenutnu kampanju za pojačavanje.

De Jonge je u pismu napisao: „Svakako zato što je potrebna samo polovina obične vakcine za dopunsku dozu Moderne, sada imamo dovoljno vakcina za trenutnu kampanju za dopunsku dozu i postoji dovoljno osnova za moguće dodatne doze u drugom kvartalu i jesen 2022. i 2023. godine.

Holandija je kupila zalihe vakcine na veliko kako bi izbegla nestašice.

Zemlja je naručila skoro 6 miliona dodatnih vakcina uz 12 miliona već kupljenih od Pfizer-Biontech.

PRE TAČNO 2. GODINE POČELA JE KORONA HISTERIJA KADA JE KINESKI DOKTOR NAVODNO OTKRIO COVID-19 OD KOJEG JE I SAM UMRO

Već postoji sporazum sa Pfizer-Biontech-om za najmanje još 17,5 miliona doza pre 2023. godine. Nije jasno ko će imati pravo na ove dopunske vakcine protiv korona virusa 2022. i 2023. godine.

Pfizer-Biontech radi na vakcini prilagođenoj trenutnoj varijanti Omicron.

Pfizer-Biontech je naznačio da mu je potrebno najmanje 100 dana za razvoj, odobrenje i povećanje proizvodnje za modificiranu vakcinu. Isporuka se očekuje najranije u aprilu.

Dana 29. decembra Opštinske zdravstvene službe Holandije, su pozvale osobe rođene 1983. i 1984. godine da dobiju dopunske vakcine. Sledećeg dana, rođenima između 1985. i 1986. rečeno je da mogu zakazati svoje.

Internet stranica Holandske vlade takođe je istakla trenutne podatke o korištenju vakcina u zemlji.

Do 26. decembra, 89 posto ljudi starijih od 18 godina primilo je barem jednu dozu vakcine. Ukupno 85,9 posto onih koji imaju 18 i više godina je potpuno vakcinisano.

Samo 20 posto stanovništva starijeg od 18 godina je u potpunosti vakcinisano i primilo dopunsku vakcinu, međutim, nisu sve starosne grupe trenutno u mogućnosti da zakažu termin za dodatne doze.

Od 29. decembra, Holandija je imala sedmodnevni prosek od 12.390 potvrđenih slučajeva koronavirusa.

Dana 29. decembra prijavljeno je preminulih 51 pacijent od COVID-19, što je smanjenje za 24 iz dana u dan. Ukupno 20.852 osobe umrle su u Holandiji u roku od 28 dana od infekcije COVID-19 od početka prijavljivanja smrtnih slučajeva.

NAJNOVIJI VIDEO IZ BUNKERA! MARIO ZNA i SAŠA RADULOVIĆ- Sledi ekonomska kriza, deo njihovog plana- Mediji ćute o referendumu

Nulta Tačka/NewsWeek