Sve vesti Svet

Holandija tužila Apple: Kazna zbog monopolistočkog ponašanja 5,5 milijardi evra

Holandija tužila Apple: Kazna zbog monopolistočkog ponašanja 5,5 milijardi evra

Holandsko udruženje za zaštitu potrošača tužilo je Apple zbog dodatnih naknada u digitalnoj prodavnici aplikacija „App Store“, tražeći 5.5 milijardi evra odštete za ono što navode da je monopolističko ponašanje.

U saopštenju za javnost, holandska organizacija navela je da podnosi kolektivnu tužbu za naknadu štete u ime svih vlasnika iPhone-a ili iPad-a u Evropskoj Uniji koji su kupili bilo koju aplikaciju ili izvršili plaćanje u okviru bilo koje aplikacije.

Tužba protiv Apple-a zbog politike digitalne prodavnice u ime potrošača može izgledati kao neobičan potez holandske organizacije, piše Engadget. Organizacija se fokusirala i na štetan uticaj „Apple takse” na profit programera. Apple taksa je uračunata u svaki proizvod ove kompanije – od uređaja, do digitalnih usluga.

Fondacija „Consumer Competition Claims“ navodi da su Apple-ove naknade za programere prenete na potrošače i da je to negativno uticalo na cene uređaja i usluga.

„Programeri su primorani da prenesu na potrošače povećane troškove uzrokovane monopolskom praksom i nepoštenim uslovima ove kompanije“, napisala je fondacija u svom saopštenju za javnost.

Fondacija traži od potrošača iz EU koji su kupili neku aplikaciju u “App Store” digitalnoj prodavnici ili obavili kupovinu u okviru neke aplikacije od septembra 2009. da se pridruže gonjenju. Tužba će biti podneta Okružnom sudu u Amsterdamu.

Ovo nije prvi put da institucije u Holandiji pokreću postupke pritiv Apple-a. Holandska regulatorna tela su do sad kaznila Apple sa više od 50 miliona evra u različitim sporovima.

Prema navodima TechCrunch-a, postoje naznake i potencijalnog kompromisa kompanije i EU. Apple radi na izmenjenom predlogu svoje politike naplate aplikacije, dok EU radi na finalizaciji Zakona o digitalnim tržištima, koji će, između brojnih drugih mera, zahtevati od kompanija poput Epla i Gugla da dozvole alternative za plaćanja u okviru svojih ekosistema.

Nulta Tačka/Agencije