Sve vesti Svet

Holandija uvodi rad od kuće kao zakonsko PRAVO SVAKOG RADNIKA

Holandija uvodi rad od kuće kao zakonsko PRAVO SVAKOG RADNIKA

Holandija je na korak od toga da postane prva zemlja na svetu koja će rad od kuće učiniti zakonskim pravom.

Bloomberg navodi da je predlog zakona o radu na daljinu u utorak odobren od strane Donjeg doma dvodomnog parlamenta.

Sadašnji holandski zakon kaže da poslodavci mogu odbiti zahteve radnika za rad na daljinu bez razloga. Novi predlog to menja i primorava poslodavce da daju razlog za odbijanje.

Čak i pre korona histerije, rad od kuće bio je popularan među Holanđanima. Statistike EU pokazuju da je 2018. oko 14 odsto zaposlenih Holanđana radilo na daljinu, što je najviše na kontinentu. U 2019, Plusnet, britanski provajder širokopojasnog pristupa, objavio je izveštaj koji ukazuje da zemlja u severozapadnoj Evropi ima obilje ljudi koji svoj život vode na nomadski način dok se bave radom na daljinu, inače poznatim kao „digitalni nomadi“.

Sena Maatoug iz stranke GroenLinks i koautor zakona je citirao VSJ i rekao: „Ovo omogućava [radnicima] da pronađu bolju ravnotežu između posla i privatnog života i smanje vreme trošeno za putovanje na posao“.

MARIO ZNA UŽIVO- OVO su hteli da SAKRIJU OD VAS- Desilo se nešto što će PROMENITI NAŠU BUDUĆNOST

Koautor zakona, Stiven van Vajenberg, član stranke D66, rekao je da će ovo biti „dobar zakon jer srećan radnik znači srećan poslodavac“.

Zaključavanja tokom korona histerije pokazuju da je rad na daljinu izvodljiv i može dovesti do srećnijih radnika koji su produktivniji.

Druge evropske zemlje su se zalagale za rad na daljinu, ali nijedna nije učinila da to bude osnovno pravo.

U međuvremenu, američki radnici se opiru obavezama da se vrate u kancelariju. Kastle Sistems, koji prikuplja podatke o tome koliko radnika svakog dana uđe u poslovne zgrade, pokazuje da se samo 44% američkih radnika vratilo u kancelariju.

Prošlog meseca, izvršni direktor Tesle Ilon Mask rekao je radnicima da se vrate u kancelariju ili da nađu drugi posao.

NultaTačka