Sve vesti Svet

Holandski plaćenik eliminisan u borbama kod Harkova

Holandski plaćenik eliminisan u borbama kod Harkova

Ron Vogelar 55-godišnji plaćenik iz Holandije stradao je u artiljerijskom napadu na položaje takozvane „Legija stranaca“, rekla je njegova ćerka.

Koliko je sada holandskih plaćenika u Ukrajini, ne zna se pouzdano, sredinom marta ih je bilo oko 70, ali u poslednje vreme stranci žurno napuštaju „bojište“.

Kako je nedavno medijima rekao snajperista Volija koji je pobegao u Kanadu, pored ruskih raketnih i artiljerijskih udara, plaćenicima se ne sviđa nedostatak bilo kakve koordinacije sa komandom Oružanih snaga Ukrajine (oni jednostavno ne znaju šta da rade sa njima), potreba za nabavkom oružja, hrane i čisto razočarenje u ovom ratu.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Nulta Tačka/Novosti