Sve vesti Svet

Holografska teleportacija izvedena između SAD-a i Kanade

Holografska teleportacija izvedena između SAD-a i Kanade

Dok istraživači ispituju moguće primene holografske teleportacije u zdravstvu, tehnologija se takođe može potencijalno koristiti navodno za poboljšanje virtuelnih sastanaka.

Tim istraživača sa Univerziteta Zapadni Ontario uspeo je da izvede prvu međunarodnu holografsku teleportaciju.

Tehnologija o kojoj je reč ne uključuje teleportovanje fizičkih objekata – to ostaje premisa naučne fantastike – ali, kao što joj ime govori, omogućava projekciju holograma na udaljenu lokaciju.

Holografsku teleportaciju izveo je tim na Univerzitetskom institutu za svemirska istraživanja 27. jula.

„Prevezli smo jednu osobu iz Alabame u London, u Ontario, a onda je svaki od studenata ovde na projektu bio u mogućnosti da se trenutno holoportuje u holografskom obliku do Hantsvila u Alabami“, rekao je član fakulteta Adam Sirek, a citira Interesting Engineering.

Medvedev o ideji Zelenskog da zabrani Ruse: On poput Hitlera hoće da kažnjava ceo narod

Prema pisanju medija, istraživači su radili u saradnji sa kanadskom kompanijom Leap Biosistems i Aexa Aerospace sa sedištem u Hjustonu – dobavljačem softvera koji omogućava kreiranje holografskih slika subjekta i njegovog okruženja putem posebne kamere.

Tim se navodno nada da će pronaći način da iskoristi ovu tehnologiju za olakšavanje medicinskih pregleda u udaljenim oblastima.

Međutim, dok holografska teleportacija omogućava prenos slika i glasova, hologram neće moći da dodirne pacijenta tokom pregleda.

Osim zdravstva, tehnologija takođe može pomoći da se virtuelni sastanci podignu na novi nivo, napominje agencija.

„Zar ne bi bilo lepo da ste na tromesečnom rasporedu na svemirskoj stanici, i da možete da dođete dole i sedite u sobi (kod kuće) na porodičnoj večeri“, primetio je Sirek.

MARIO ZNA i DEJAN PETAR ZLATANOVIĆ- Putin je poslao Vučiću JASNU PORUKU- Sledi veliki PREOKRET

Nulta Tačka/SputnikNews