Region Sve vesti

HRVATSKA: PODNET PRVI ZAHTEV ZA ODŠTETU ZBOG SMRTI OD KORONAVIRUSA- PORODICA PREMINULE TVRDI DA JE ŽENA ZARAŽENA U BOLNICI

U Hrvatskoj je podnesen prvi zahtev za odštetu, tačnije nagodbu s bolnicom zbog smrti žene od 84 godine od kovida-19, za koju porodica iz jednog malog mesta na istoku zemlje smatra da se zarazila u zdravstvenoj ustanovi.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Porodica je od Kliničko bolničkog centra Zagreb tražila odštetu od 632.000 kuna (oko 84.300 evra) i plaćene advokatske troškove, objavio je Jutarnji list.

„Bolnica je odbila nagodbu jer nema dokaza da se žena zarazila u bolnici, a mi smo preduzeli sve mere zaštite od korone koje su u tom trenutku bile moguće“, rekao je direktor KBC Zagreb Ante Ćorušić.

Još nije poznato da li će porodica da podigne sudsku tužbu, ali bez obzira na ovaj slučaj, postoji mogućnost da tužbe zbog kovida-19 budu znatno češće, s obzirom na to da pandemija još ne pokazuje smirivanje.

LUDILO 2.0! U AUSTRALIJI NE SMETE DA SKINETE MASKU NI DOK PIJETE PIVO U BAŠTI KAFIĆA!

U slučaju iz KBC Zagreb radilo se o pacijentkinji koja je u bolnicu došla zbog povrede rebara. Testirana je i bila je negativna na kovid-19, ali posle nekoliko dana njen test je bio pozitivan, pa je premeštena u Kliničku bolnicu Dubrava, gde je 6. decembra prošle godine umrla.

U KBC Zagreb ističu da su se poštovali svi kovid protokoli.

Tokom prošle godine, u zdravstvenim ustanovama postojale su smernice koje omogućavaju određeni stepen zaštite od infekcije zdravstvenih radnika i pacijenata, ali je i s njima mogućnost prenosa bila velika, a razlozi za tužbe zbog toga ograničeni.

Međutim, od trenutka postojanja vakcine značajno se povećava bezbednost, ali samo ako su pre svih vakcinisani zdravstveni radnici. To je razlog što je u pojedinim zemljama, među kojima su Italija, Francuska, Grčka i Mađarska, obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike, piše Jutarnji list.

U Hrvatskoj je situacija s vakcinacijom zdravstvenih radnika još uvek loša navode tamošnji mediji. Više od 80 odsto lekara se vakcinisalo, ali tek polovina medicinskih sestara i tehničara.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”