Sve vesti Svet

“HUMANOST NA DELU”! POLJSKA PRODAJE AUSTRALIJI MILION DOZA VAKCINA PROTIV COVID-19

Pisao Elena Vuk

Australija je kupila nešto više od milion doza BioNTech/Pfizer vakcina od Poljske kako bi pomogla u borbi protiv alarmantnog skoka zaraze koronavirusom, rekao je u nedelju premijer Skot Morison.

Doze su trebale stići u Australiju u nedelju uveče, rekao je Morison na konferenciji za novinare, a 530.000 njih trebalo bi biti usmereno u 12 područja lokalne uprave u Sidneju, koja su među najteže pogođenim nedavnom epidemijom.

Matična država Sidnej, Novi Južni Vels, proglasila je u subotu popodne hitno zatvaranje kao odgovor na porast infekcija, a vlasti su najavile naglo povećanje kazni do 5.000 australijskih dolara ili otprilike 3.100 eura, za sve koji se uhvate da krše pravila.

Poljska je pokušala da proda čak 4 miliona doza, iako prati mnoge druge zemlje EU u nastojanju da vakciniše svoje stanovništvo. Poljska se hvali kako je navodno do sad vakcinisala 58% sa jednom dozom, starije od 18. Španija i Francuska se hvale da su vakcinisali više od 84% sa jednom dozom.

Na konferenciji za novinare Morison je rekao da Australija već nekoliko sedmica pregovara sa Varšavom, te se lično zahvalio premijeru Mateuszu Morawieckom. Poljska je ranije rekla da će većina njenih viškova doza ići u Ukrajinu, Gruziju i zemlje na Balkanu, ali Morison je rekao da je ozbiljnost epidemije u Sidneju, najvećem australijskom gradu, uverila Varšavu da pomogne.

“Sve ove doze su iz fabrike Pfizer u Belgiji, odakle dolaze i sve ostale naše doze”, rekao je Morison. “I posebno želim zahvaliti premijeru Morawieckomu, sa kojim sam imao brojne razgovore poslednjih nekoliko sedmica i bio sam sa njim u redovnom kontaktu. Želim zahvaliti njemu lično i njegovoj vladi na podršci australijskom odgovoru na COVID-19 tokom ovog perioda veoma izazovno vreme. ”

Na pitanje novinara o ceni doza, Morison je odbio otkriti cenu koju je Australija platila Poljskoj, rekavši samo da je to bila “jednostavna transakcija”.

Morisonova vlada suočila se sa oštrim kritikama zbog sporog uvođenja vakcine u Australiji. Trenutni statistički podaci pokazuju da je nešto više od 20 posto zemlje potpuno vakcinisano, a 38 posto delomično vakcinisano.

Morrison je u nedelju rekao da australijski program vakcina postaje sve popularniji, delom i zahvaljujući pomoći Poljske.

“Ima nade”, rekao je. “Zaista postoji više od milion doza nade na putu. Ranije danas, avion je napustio Dubai, napustivši Varšavu sinoć.”

Morison je rekao da će doze iz Poljske biti usmerene na starosnu grupu od 20 do 39 godina, koja je identifikovana kao “vrhunski prenosioci” u trenutnoj epidemiji.

Poljska je ranije nastojala biti igrač u međunarodnoj diplomatiji o vakcinama, stupivši u prošlo proleće, na primer, sa 3.500 doza pomoći u vakcinaciji osoblja u sedištu NATO -a u Briselu.

Svi srećni i zadovoljni, na divnoj humanitarnoj prodaj-kupi pomoći, sem naravno običnih ljudi u Australiji koji trpe teror.

Nulta Tačka/Politico