Sve vesti Svet

I danas haos u Jerusalimu! Kamenje na policiju, šok bombe i gumeni meci na Palestince (VIDEO)

I danas haos u Jerusalimu! Kamenje na policiju, šok bombe i gumeni meci na Palestince (VIDEO)

Izraelska policija u punoj opremi za razbijanje demonstracija ušla je jutros u prostor džamije Al Aksa u Jerusalimu, čiji kompleks predstavlja svetinju i za Jevreje i za muslimane, nakon što su palestinski mladići bacali kamenice na kapiju gde su stajali policajci.

Policija je ušla u dvorište kompleksa i na Palestince ispalila gumene metke i šok bombe, kako bi omogućila vernicima molitvu.

Palestinski Crveni krst saopštio je da je povređeno najmanje 27 Palestinca, od kojih dvojica ozbiljno.

Džamija Al Aksa u starom gradu u Jerusalimu je treće sveto mesto u islamu, a Jevreji veruju da su na tom mestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Očekuje se da će na desetine hiljada muslimanskih vernika obići sveto mesti kasnije na molitvi petkom.

Palestinci i susedni Jordan, koji se stara o lokalitetu, optužuju Izrael da krši dugogodišnji dogovora tako što dovodi sve veći broj Jevreja da u policijskoj pratnji posete ovo mesto.

Izrael tvrdi da ostaje posvećen dogovoru o statusu kvo i za nasilje okrivljuje islamističku grupu Hamas koja ima vlast u Gazi.
Poseta jevrejskih grupa obustavljena je od danas tokom poslednjih 10 dana muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Ove godine Ramazan se poklapa sa jevrejskim praznikom Pasha i hrišćanskim Uskrsom, tako da se put Starog grada uputilo desetine hiljada vernike tri svetske religije, prenosi Tanjug

NultaTačka/Agencije