Sve vesti Svet

I IZRAEL POPUŠTA MERE UPRKOS VISOKOJ STOPI ZARAŽENIH

I IZRAEL POPUŠTA MERE UPRKOS VISOKOJ STOPI ZARAŽENIH

Vlada Izraela odlučila je da ublaži restrikcije uvedene zbog pandemije koronavirusa jer jenjava talas zaražavanja izazvan sojem omikron.

Od ponedeljka Izraelci više neće morati da pokazuju zelene propusnice, odnosno dokaz o vakcinciji ili negativni test na kovid-19 u restoranima, bioskopima, teretanama i hotelima.

Dokaz o validnoj zelenoj propusnici biće neophodan i dalje u zatvorenom prostoru, gde je rizik od zaraze veći, na svadbama i zabavama.

Zelena propusnica u Izraelu je važeća za one koji su se oporavili od bolesti ili primili dve doze vakcine u protekla četiri meseca i one koji su primili treću ili četvrtu dozu bez obzira kad.

Vlada je takođe odobrila da se ukinu ograničenja na okupljanja, broj kupaca u prodavnicama i rastojanje između stolova u restoranima. Nova pravila važiće do 1. marta.

Odluka vlade doneta je u vreme kada opada broj novozaraženih koronavirusom i broj R koji pokazuje koliko osoba može da zarazi jedna inficirana iznosi 0,9. Na vrhuncu talasa taj broj je dostigao 2,08.

FRANCUSKA BI MOGLA DA UKINE COVID PROPUSNICE PRE LETA

Broj novozaraženih u jednom danu je međutim i dalje visok i u četvrtak je iznosio više od 46.000, a u teškom stanju je 1.130 pacijenta.

Od početka pandemije u Izraelu je preminulo 9.111 ljudi, uključujući 353 samo prošle nedelje.

U međuvremenu zabrinutost izaziva novi soj BA.2, jer je u Izraelu do sada zabeleženo oko 300 slučajeva infekcije tim sojem, mahom kod ljudi koji su se vratili iz inostranstva, prenose izraelski mediji.

Premijer Izraela Naftali Benet izjavio je da ta zemlja „može da očekuje još jednu i po tešku nedelju“.

Nulta Tačka/SrbinInfo