Sve vesti Svet

I OVO KRIJU OD LJUDI! LEK KOJI SE KORISTI ZA BORBU PROTIV TUMORA KOD ŽIVOTINJA MOŽE BITI EFIKASAN U LEČENJU COVID-19

Koristeći napredni izvor fotona naučnici su otkrili da bi lek koji se koristi za borbu protiv tumora kod životinja mogao biti efikasan protiv mnogih vrsta koronavirusa, uključujući SARS-CoV-2.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Naučnici sa Univerziteta u Čikagu otkrili su da bi lek masitinib mogao biti efikasan u lečenju COVID-19.

Lek, koji je prošao nekoliko kliničkih ispitivanja za ljudsku upotrebu, ali još nije dobio odobrenje za lečenje ljudi, inhibirao je replikaciju SARS-CoV-2, virusa koji izaziva COVID-19, u kulturama ljudskih ćelija i u modelu miša, što dovodi do mnogo manjeg opterećenja virusom.

“(Rendgenska kristalografija) dala nam je snažan pokazatelj kako ovaj lek deluje, i postali smo uvereni da ima šanse da deluje na ljude”. – Nir Drayman, Univerzitet u Čikagu

Istraživački tim, uključujući naučnike iz Nacionalne laboratorije Argonne američkog Ministarstva energetike (DOE), takođe je otkrio da bi lek mogao biti efikasan protiv mnogih vrsta koronavirusa i pikornavirusa. Zbog načina na koji inhibira replikaciju, takođe se pokazalo da ostaje efikasan u odnosu na varijante COVID-19.

“Inhibitori glavne proteaze SARS-CoV-2, poput masitiniba, mogli bi biti novi potencijalni način lečenja pacijenata sa COVID-om, posebno u ranim stadijumima bolesti”, rekao je Savas Tay sa “Pritzker School of Molecular Engineering” Univerziteta u Čikagu, koji je vodio istraživanje. „COVID-19 će verovatno biti sa nama mnogo godina, a novi koronavirusi će se nastaviti pojavljivati. Pronalaženje postojećih lekova koji imaju antivirusna svojstva može biti bitan deo lečenja ovih bolesti”.

Istraživački tim je koristio ultrasvetle rendgenske zrake naprednog fotonskog izvora (APS), korisničke ustanove američkog Ministarstva za energetiku u Argonu, kako bi utvrdio strukture virusa SARS-CoV-2 sa primenjenim lekom. Rezultati su objavljeni u časopisu Science.

Trka za pronalaženje tretmana za COVID-19

Kada su zaključavanja usled COVID-19 počela u martu 2020., Tay i Nir Drayman, postdoktorski saradnik na Univerzitetu u Čikagu koji je specijalizovan za virusologiju, počeli su da razmišljaju o tome kako bi mogli da pomognu. U potrazi za boljim tretmanom bolesti, započeli su pregledom biblioteke od 1.900 klinički bezbednih lekova protiv OC43, koronavirusa koji izaziva prehladu i može se proučavati pod redovnim uslovima biološke bezbednosti. Koristili su ćelijske kulture da bi utvrdili efekat lekova na infekciju.

Zatim su dali 30 najboljih kandidata za lekove Glenn Randall-u, profesoru mikrobiologije na Univerzitetu u Čikagu, koji ih je testirao u ćelijskim kulturama na virus SARS-CoV-2 u laboratoriji Hovard Taylor Ricketts. Merenja u laboratoriji otkrila su skoro 20 lekova koji inhibiraju SARS-CoV-2.

Takođe su poslali kandidate za lekove drugim saradnicima da testiraju na 3CL proteazu, enzim unutar koronavirusa koji omogućava replikaciju unutar ćelije. Utvrdili su da je od kandidata za lek masitinib potpuno inhibirao 3CL virusni enzim unutar ćelije, što je činjenica koju su rendgenskom kristalografijom potvrdili Andrzej Joachimiak i njegove kolege u Centru za strukturnu biologiju (SBC) pri APS-u. Lek se specifično vezuje za aktivno mesto 3CL proteaze i inhibira dalju replikaciju virusa.

“To nam je dalo snažan pokazatelj kako ovaj lek deluje, i postali smo uvereni da ima šanse da deluje na ljude”, rekao je Drayman.

Iako je masitinib trenutno odobren samo za lečenje tumora mastocita kod pasa, prošao je klinička ispitivanja na ljudima za nekoliko bolesti, uključujući melanom, Alchajmerovu bolest, multiplu sklerozu i astmu. Pokazalo se da je bezbedan za ljude, ali izaziva nuspojave, uključujući gastrointestinalne poremećaje i edem, i potencijalno može povećati rizik od srčanih oboljenja.

Lek efikasan protiv varijanti i drugih virusa

Zatim su istraživači radili sa kolegama sa Univerziteta u Louisvill-u kako bi testirali lek na modelu miša. Otkrili su da je to smanjilo virusno opterećenje SARS-CoV-2 za više od 99 posto i smanjilo nivoe upalnih citokina u miševima.

Paralelno, istraživači su takođe počeli da testiraju lek u ćelijskim kulturama na druge viruse i otkrili da je efikasan i protiv pikornavirusa, koji uključuju hepatitis A, polio i rinoviruse koji izazivaju prehladu.

Takođe su ga testirali u ćelijskim kulturama na tri varijante SARS-CoV-2, Alfa, Beta i Gama, i otkrili da deluje jednako dobro protiv njih, jer se veže za proteazu, a ne za površinu virusa.

NOVA STUDIJA TVRDI DA BI ZEMLJU MOGLA UNIŠTITI GORA STVAR OD KORONE ZVANA SUPERMASIVNA CRNA RUPA

Sada, tim radi sa farmaceutskom kompanijom koja je razvila masitinib (AB Science) kako bi prilagodili lek kako bi bio još efikasniji antivirus. U međuvremenu, sam masitinib bi se u budućnosti mogao odvesti na klinička ispitivanja na ljudima kako bi se testirao kao lek za COVID-19.

„Masitinib sada ima potencijal da bude efikasan antivirus, posebno kada se neko prvi put inficira i antivirusna svojstva leka će imati najveći efekat“, rekao je Drayman. „Ovo nije prva nova epidemija koronavirusa, niti će biti poslednja. Osim vakcina, moramo imati na raspolaganju i nove tretmane koji će pomoći onima koji su zaraženi”.

Referenca: „Masitinib je široki inhibitor 3CL koronavirusa koji blokira replikaciju SARS-CoV-2“ Nir Drayman, Jennifer K. DeMarco, Kristen A. Jones, Saara-Anne Azizi, Heather M. Froggatt, Kemin Tan, Natalia Ivanovna Maltseva , Sikuan Chen, Vlad Nicolaescu, Steve Dvorkin, Kevin Furlong, Rahul S. Kathayat, Mason R. Firpo, Vincent Mastrodomenico, Emily A. Bruce, Madaline M. Schmidt, Robert Jedrzejczak, Miguel A. Munoz-Alia, Brooke Schuster, Vishnu Nair, Kyu-yeon Han, Amornrat O'Brien, Anastasia Tomatsidou, Bjoern Meyer, Marco Vignuzzi, Dominikue Missiakas, Jason V. Botten, Christopher B. Brooke, Hyun Lee, Susan C. Baker, Bryan C. Mounce, Nicholas S. Heaton, Villiam E. Severson, Kenneth E. Palmer, Bryan C. Dickinson, Andrzej Joachimiak, Glenn Randall i Savas Tay, 20. avgust 2021, Science.

Link ka studiji:

DOI: 10.1126/science.abg5827

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/SciTechDaily