Sve vesti Svet

IAEA: Potreban momentalni prekid vatre na području Zaporoške nuklearke zbog kritične situacije u snabdevanju strujom

IAEA: Potreban momentalni prekid vatre na području Zaporoške nuklearke zbog kritične situacije u snabdevanju strujom

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA Rafael Grosi pozvao je na momentalni prekid vatre na području Zaporoške nuklearke zbog kritične situacije u snabdevanju nuklearke električnom energijom. Ruska strana je saopštila da Moskva podržava predlog IAEA.

„Apelujem da se obustavi granatiranje na celom području. Jedino to će osigurati bezbednost i zaštitu zaposlenih i omogućiti da se na duže vreme ponovo uspostavi snabdevanje električnom energijom Energodara i nuklearke“, izjavio je Grosi.
On je ranije saopštio da operater Zaporoške elektrane namerava da obustavi rad poslednjeg aktivnog reaktora zbog ozbiljnih problema sa spoljnim snabdevanjem nuklearke.

„Danas sam saznao od zaposlenih u nuklearki o ozbiljnoj situaciji koja se dogodila prethodne noći. Energetska infrastruktura koja napaja Energodar gde žive operateri nuklearke i njihove porodice, bila je uništena zbog granatiranja. Operater više nije siguran u ponovno uspostavljanje spoljnog snabdevanja električnom energijom, razmatra mogućnost obustave jedinog preostalog aktivnog reaktora“, navodi se u Grosijevoj izjavi, objavljenoj na sajtu agencije.

Prema njegovim rečima, uzevši u obzir da se učestalo granatiranje nuklearke nastavlja, „malo je verovatno“ da će eksterno snabdevanje strujom biti obnovljeno. U slučaju isključivanja jedinog aktivnog rekatora, nuklearka će u potpunosti zavisiti od „dizel-generatora za slučaj havarije“.

Grosi je ponovio da dramatični događaji oko nuklearke svedoče o apsolutnoj neophodnosti momentalnog formiranja bezbednosne zone oko elektrane.
Ranije je taj predlog bio izložen u izveštaju IAEA o rezultatima posete misije tom području. Prema Grosijevim rečima, to je jedini način da se izbegne „nuklearna havarija“.

Indijci zahtevaju vraćanje dijamanta Kohinora sa kraljičine krune

Rusija podržava poziv IAEA

Nakon Grosijevog saopštenja, oglasio se i Mihail Uljanov, stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču.

Uljanov je objavio na Tviteru da Rusija podržava apel IAEA o momentalom prekidu granatiranja Energodara i Zaporoške nuklearne elektrane.

Podsetimo, nuklearka je od marta pod kontrolom ruskih snaga, iako funkcionisanje objekta obezbeđuje ukrajinski operater. Misija IAEA je nedavno posetila nuklearku i nakon toga objavila izveštaj.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izrazio je žaljenje što u izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nije navedeno odakle dolaze napadi na Zaporošku nuklearku. On je dodao da je u slučaju incidenta odgovornost na Kijevu i njegovim zapadnim pokroviteljima.

Nulta Tačka/Sputnik