Sve vesti Svet

Idemo iz početka? Zabeležen prvi slučaj zaražavanja ptičijim gripom N10H3 u svetu

Idemo iz početka? Zabeležen prvi slučaj zaražavanja ptičijim gripom N10H3 u svetu

Kina je prijavila prvi slučaj zaraze čoveka pričijim gripom H10N3, koji se obično nalazi kod živina. Zdravstvene vlasti rekle su da je rizik od širenja većih razmera, izuzetno nizak.

Pacijent je 41- godišnjak iz Zhenjianga, grada u istočnoj primorskoj provinciji Jingsu, saopštila je u utorak kineska Nacionalna Zdravstvena komisija. Čovek je prvobitno hospitalizovan 28. aprila nakon što je imao temperaturu i druge simptome.

Processed Chicken From China Slips Past New Country-of-Origin Labels | Modern Farmer

“U svetu nisu zabeleženi slučajevi H10N3 kod ljudi a ovaj virus među živinom je za sada slab, rekao je NHC, dodajući da je rizik od širenja zaraze u velikoj meri među ljudskom populacijom “izuzetno nizak”.

NHC je rekla da se čovek zarazio živinom, ali nije iznela nikakve detalje u vezi sa tim kako se to dogodilo. Stanje pacijenta je stabilno i spreman je za otpust iz bolnice, saopštila je zdravstvena agencija.

H10N3 je podtip virusa ptičijeg gripa, koji je smrtonosan za divlje ptice i živinu, a može se proširiti vazduhom među životinjama disanjem poput uobičajenog gripa.