Sve vesti Svet

Idemo ponovo! U Nemačkoj i Francuskoj počinju pripreme za vakcinaciju protiv Majmunskih boginja

Idemo ponovo! U Nemačkoj i Francuskoj počinju pripreme za vakcinaciju protiv Majmunskih boginja

U vreme kada broj slučajeva majmunskih boginja raste u svetu, francuske zdravstvene vlasti preporučile su da se pokrene ciljana kampanja vakcinacije, dok je Nemačka naredila da 40.000 doza vakcine kompanije „Bavarian Nordik“ bude spremno za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima ukoliko se epidemija pogorša.

Ipak, nemački zvaničnici se za sada oslanjaju na druge mere predostrožnosti.
Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah rekao je na konferenciji za novinare da su za sada dovoljne mere kao što su izolacija u trajanju od najmanje 21 dan za zaražene osobe. On je rekao da bi epidemija majmunskih boginja mogla da se obuzda i da ne ukazuje na početak nove pandemije.

Do sada je u Nemačkoj zabeleženo pet slučajeva majmunskih boginja, a svi oboleli su muškarci, rekao je šef nemačkog Instituta za zarazne bolesti Robert Koh Lotar Viler.

U Francuskoj je Nacionalna uprava za zdravlje saopštila da je preporučila da odrasle osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim i koje spadaju među ugroženo stanovništvo prime vakcinu, čim se otkrije slučaj majmunskih boginja.

Zdravstveno osoblje koje je bilo u kontaktu sa pacijentom, a nije imalo zaštitu, takođe bi trebalo da dobije vakcinu, dodaje francuska zdravstvena uprava, preneo je Tanjug.

U Francuskoj su do sada potvrđena tri slučaja majmunskih boginja.

Nulta Tačka/Sputnik