Sve vesti Svet

IGRAJU SE BOGA! KINESKO VEŠTAČKO SUNCE OBORILO NOVI REKORD! PET PUTA VRELIJE OD PRAVOG

IGRAJU SE BOGA! KINESKO VEŠTAČKO SUNCE OBORILO NOVI REKORD! PET PUTA VRELIJE OD PRAVOG

Kineski eksperimentalni napredni superprovodljivi tokamak (fuzijski reaktor), poznat i kao EAST ili „veštačko Sunce“, oborio je rekord u trajanju ekstremno visoke temperature. Tokom simulacije koja je trajala 17 minuta i 36 sekundi, „veštačko Sunce“ postiglo je temperaturu od 70 miliona stepeni, što je skoro pet puta više nego kod pravog Sunca.

Kinesko „veštačko Sunce“ koristi se od 2006. za eksperimente u vezi sa fuzijom, odnosno procesom izgradnje atoma koji se dešava u centru zvezda u kosmosu, što im daje svetlost i toplotu. Uređaj koji su razvili kineski naučnici to radi tako što uz pomoć jakog magnetnog polja kompresuje vodonik, dok se ne stvori plazma, koja može da dostigne temperaturu i do 150 miliona stepeni, pri čemu se oslobađa ogromna energija.

Nuklearna fuzija – neograničen izvor energije

Naučnici se nadaju kako će uz pomoć nuklearne fuzije doći do gotovo neograničenog izvora ekološki čiste energije. Za razliku od nuklearne fisije, koja se koristi u nuklearnim elektranama, nuklearna fuzija ne zahteva fosilna goriva, niti ostavlja otpadni radioaktivni materijal.

„Poslednje operacije dale su nam solidnu naučnu i eksperimentalnu osnovu koja vodi ka pokretanju fuzionog reaktora“, rekao je Gong Sajanzu, istraživač sa kineskog Instituta za fiziku plazme Kineske akademije nauka, koji je predvodio poslednji eksperiment, prenosi Sinhua.

Naučnici će nastaviti da izvode eksperimente na „veštačkom Suncu“ do juna.
Song Juntao, direktor Instituta za fiziku plazme, rekao je kako se naučnici nadaju da će za pet godina moći da počne izgradnja fuzionog reaktora, koja će trajati oko 10 godina.

„Kada bude završen, počeće gradnja generatora, koji bi mogao da proizvodi energiju 2040. godine“, dodao je on.

Glavni izazov – kako održati visoku temperaturu

Kinesko „veštačko Sunce“ do sada je oborilo nekoliko rekorda, pa je tako u maju 2021. plazma u njemu dostigla 120 miliona stepeni tokom 101 sekunde. Najviša temperatura plazme koju je postiglo bila je 160 miliona stepeni, što je deset puta više od Sunca, tokom 20 sekundi.

Iako su eksperimenti uspešni, naučnici su daleko od korišćenja nuklearne fuzije van laboratorije. Glavni izazov je kako zadržati na duže vreme stabilnost i temperaturu od 100 miliona stepeni, navodi Sinhua.

NOVOGODIŠNJA EMISIJA- Evo šta nas čeka u 2022 godini! SPECIJALNI GOSTI!

Nulta Tačka/Sputnik