Sve vesti Svet

ILON MASK ISPROZIVAO BEZOSA: ON SEBE SHVATA “MALO PREVIŠE OZBILJNO”

Pisao Elena Vuk

Jeff Bezos mora da se oslobodi, smatra Elon Musk. Izvršni direktor Tesle i SpaceX-a rekao je da njegov kolega milijarder “sebe shvata previše ozbiljno”, u intervjuu za Financial Times objavljenom u sredu, proglasivši ga osobom godine. Musk i Bezos, dvoje najbogatijih ljudi na planeti, imaju međusobne nesuglasice već dve decenije.

Musk možda vodi najvrednijeg proizvođača automobila na planeti, i jednu od najvrednijih javnih kompanija, tačka, ali on se tako ne ponaša. Barem ne u tradicionalnom smislu. Za razliku od najviših rukovodilaca kao i drugih firmi, Musk redovno tvituje memove, viceve i povremena ažuriranja kompanije za svojih 66,5 miliona pratilaca. Često se druži sa obožavateljima na internetu i upada u prepirke sa kritičarima.

“Stalno zaboravljam da si još živ”, nedavno je Musk odgovorio na tvit senatora Bernie Sanders-a koji poziva na povećanje poreza za bogate.

Bezosov javni imidž je, potpuno ozbiljan u poređenju sa Ilonom. Ima samo 3 miliona pratilaca na Tviteru i nije sklon istim nefiltriranim razmišljanjima i ležernim šalama kao Musk. To možda i nije tako loša stvar, jer su ga Maskovi tvitovi doveli u vruću vodu sa američkom Komisijom za vrednosne papire. Jedan ozloglašeni komentar o preuzimanju Tesle doveo je do nagodbe od 40 miliona dolara koja je takođe zahtevala od advokata da pregledaju neke od Maskovih budućih postova na društvenim mrežama.

Maskovi komentari samo su poslednji u 15-godišnjoj svađi između dva centimilijardera, koja se intenzivirala usred rastućeg rivalstva između njihovih raketnih kompanija SpaceX-a i Blue Origin-a. „Ispostavilo se da se Besos penzionisao kako bi nastavio posao sa punim radnim vremenom i tužio SpaceX“, napisao je Mask na Tviteru u avgustu. Bezos je u julu podneo ostavku na mesto izvršnog direktora Amazona.

U istom dahu kada je kritikovao Bezosa da je previše ozbiljan, Musk je rekao da njegov rival ne radi dovoljno na njegovoj svemirskoj kompaniji Blue Origin.

“Na neki način, pokušavam ga naterati da provede više vremena u Blue Origin-u kako bi oni više napredovali”, rekao je Musk za FT. “Kao što moj prijatelj kaže, trebao bi više vremena provoditi u Blue Origin-u, a manje u hidromasažnoj kadi.”

Nulta Tačka/BusinessInsider