Sve vesti Svet

ILON MASK KRITIKUJE GOFUNDME JER SU OTELI MILIONE KANADSKIM KAMIONDŽIJAMA

ILON MASK KRITIKUJE GOFUNDME JER SU OTELI MILIONE KANADSKIM KAMIONDŽIJAMA

Milijarder je uporedio platformu za prikupljanje sredstava sa ‘profesionalnim lopovima’ nakon što je zamrznuo donacije za Freedom Convoy 2022.

Izvršni direktor Tesle i SpaceX-a Ilon Mask objavio je u subotu viralni sadržaj, nazvavši američku platformu za prikupljanje sredstava GoFundMe „profesionalnim lopovima“.

Mask je takođe objavio snimak ekrana tvita platforme iz 2020. godine, kojim se promoviše kampanja prikupljanja novca za poljoprivredu u zoni ‘CHOP’ (Protest okupiranih na Kapitol Hilu) u centru Sijetla u Vašingtonu, koji su okupirali aktivisti tokom vrhunca antirasističkog protesta zbog policijske brutalnosti u SAD te godine.

GoFundMe-ov tvit od pre dve godine kaže: „U zajednici bez policije, ovaj farmer hrani ljude i zbližava ih.”

“Dupli standard?” Ilon Mask je napisao u subotu, pozivajući se na nedavnu odluku platforme da zaustavi kampanju prikupljanja novca za kanadske kamiondžije koji protestuju zbog obavezne vakcine protiv Covida-19 u toj zemlji. Mask je takođe demantovao izveštaje da je donirao demonstrantima.

Hiljade kamiondžija preplavilo je kanadsku prestonicu Otava od kraja prošle nedelje. Nazivajući sebe ‘Konvoj slobode 2022’, koji kažu da obavezne vakcine i druga ograničenja ugrožavaju njihov život.

Iako policija nije prijavila nikakve veće incidente i neki meštani su pokazali podršku kamiondžijama, drugi su rekli da se osećaju ugroženo, optužujući demonstrante da su Otavu pretvorili u „okupacionu zonu“.

U saopštenju u subotu, GoFundMe je rekao da je zamrznuo kampanju nakon što je prikupljeno 10 miliona kanadskih dolara (7,9 miliona američkih dolara), tvrdeći da su organizatori prekršili uslove usluge koji zabranjuju „promovisanje nasilja i uznemiravanja“. GoFundMe je već izdao milion dolara (780.000 dolara). Rečeno je da preostali novac neće ići direktno organizatorima Konvoja slobode, već dobrotvornim organizacijama po izboru organizatora.

Policija Otave zahvalila je GoFundMe na Tviteru. „Odluka da se obustavi finansiranje ovih nezakonitih demonstracija je važan korak i pozivamo sve sajtove za prikupljanje sredstava da ih prate“, napisali su.

Policija je ranije saopštila da je upoznata sa „neprikladnim i pretećim jezikom na društvenim mrežama“ u vezi sa protestima. Šef policije Otave Peter Sloly opisao je proteste u petak kao “sve nestabilnije i sve opasnije”.

Demonstranti u centru Otave „ostaju visoko organizovani, dobro finansirani, izuzetno posvećeni pružanju otpora svim pokušajima da se demonstracije bezbedno okončaju“, rekao je Sloly.

Nulta Tačka/RT