Sve vesti Tehnologija

ILON MASK OTKRIO GLAVNI PRIORITET TESLE: HUMANOIDNI ROBOT KOJI MOŽE DA RADI SVE

ILON MASK OTKRIO GLAVNI PRIORITET TESLE: HUMANOIDNI ROBOT KOJI MOŽE DA RADI SVE

Govoreći tokom razgovora o zaradama u sredu, Teslin suosnivač i izvršni direktor, Elon Musk, najavio je da kompanija daje prioritet razvoju svog humanoidnog robota — probno nazvanog „Optimus“ – u 2022. On je opisao projekat kao „ veoma važan. ”

Prvi put predstavljena u avgustu prošle godine, mašina koja takođe nosi naziv Tesla Bot, zasnovana je na istoj tehnologiji veštačke inteligencije koja se koristi u Teslinom softveru za pomoć vozaču. Njegova predviđena upotreba bi uključivala obavljanje opasnih, ponavljajućih, fizičkih zadataka umesto ljudi.

Projekt je toliko važan u očima Elona Muska da bi mogao imati “ potencijal da vremenom bude značajniji od poslovanja s vozilima. ” Tokom početnih ispitivanja, mašina će verovatno biti dobro korišćena u Teslinim fabrikama, „ pokretnim delovima po fabrici ili slično ”, objasnio je Teslin izvršni direktor u sredu.

Tesla Bot Humanoidni robot Ilona Maska foto i video | Biznis | Pametna  zanimanja

Prototip se može očekivati ​​već ove godine.

Uvođenje ove vrste robota moglo bi imati dubok uticaj na globalnu ekonomiju, tvrdi Musk. Prema preduzetniku, mašine bi na kraju mogle eliminisati nedostatak radne snage dok sa druge strane bi mogle i da zamene sadašnju radnu snagu.

U međuvremenu, Teslin dugo očekivani Cybertruck moraće da sačeka, a datum proizvodnje se dalje odlaže do 2023. Povrh toga, Tesla neće predstaviti nijedan „ novi model vozila ove godine “.

HIT! PREMIJERKA NORVEŠKE: VAKCINISANIMA JE BOLJE DA SE SADA ZARAZE

Najava dolazi u vreme kada se konkurencija na tržištu električnih vozila zaoštrava, a kompanije poput Ford Motor Co i Rivian Automotive već su lansirale sopstvene električne pikape.

Međutim, sudeći po kvartalnoj dobiti, Tesla se za sada dobro snalazi, pripisavši rekordan neto prihod od 2,88 milijardi dolara u posljednja tri meseca 2021. godine.

NultaTačka