Sve vesti Tehnologija

Ilon Mask radi na obnavljanju interneta Tonge posle razornog cunamija

Ilon Mask radi na obnavljanju interneta Tonge posle razornog cunamija
Pisao Elena Vuk

Satelitski internet poduhvat Ilona Maska pomaže u obnavljanju povezanosti s pacifičkom ostrvskom državom Tongom, prema zvaničniku na Fidžiju gde je posao u toku.

Jedina optička veza Tonge sa internetom i ostatkom sveta prekinuta je erupcijom vulkana 15. januara i od tada je moguća samo ograničena povezanost.

SpaceX tim je sada na Fidžiju i uspostavlja Starlink gateway stanicu kako bi ponovo povezao Tongu sa svetom- rekao je državni tužilac Fidžija Aiyaz Sayed-Khaiyum na Twitter-u.

Starlink je divizija SpaceX aerospace kompanije, direktora Tesle Maska, a u januaru je i sam Mask na Twitter-u spomenuo da bi Starlink možda mogao pomoći.

OVO SE NE PROPUŠTA! MARIO ZNA O ŠEKLEROVOJ KLETVI

Erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai izazvala je cunami koji je uništio sela i odmarališta i zatrpao glavni grad nacije od oko 105.000 ljudi pepelom, kao i presekao optički komunikacioni kabl.

Vreme rada SpaceX-a nije jasno, iako je Fijian Broadcasting Corporation, pozivajući se na Sayed-Khaiyuma, rekla da će inženjeri popraviti zemaljsku stanicu za šest meseci.

Podaci o Refinitiv-a pokazuju da je brod za popravku kablova Reliance bio blizu obale glavnog ostrva Tonge skoro nedelju dana dok nastoji da popravi oštećeni podmorski kabl.

Svako poboljšanje u komunikaciji će verovatno biti olakšanje za Tongance koji su se borili da ostanu u kontaktu sa rođacima u inostranstvu i da pomognu u naporima oporavka koji su takođe bili oštećeni zatvaranjem zbog COVID-19.

Nulta Tačka/Reuters