Sve vesti Svet

ILON MASK: Starlink je sada aktivan na svih 7 kontinenata

ILON MASK: Starlink je sada aktivan na svih 7 kontinenata

Ilon Mask je rekao da je njegov satelitski-internet sistem Starlink “aktivan” na svim kontinentima. Međutim, mapa dostupnosti na Starlinkovoj veb stranici kaže drugačije.

„Starlink je sada aktivan na svim kontinentima, uključujući Antarktik“, napisao je Mask na Tviteru.

Ali mapa dostupnosti usluge satelitskog interneta velike brzine sa malim kašnjenjem čini se „dostupnom“ samo u Americi, Evropi, Australiji – čini se da su Rusija, Kina i Iran blokirani i biće bez usluge u doglednoj budućnosti. A čak nema ni naznaka napretka u Africi (ipak je Maskova matična zemlja Južna Afrika).

Iako je Ukrajina prikazana kao na „listi čekanja” sa uslugama koje nisu zvanično dostupne – bilo je bezbroj priča u zapadnim medijima o tome kako su Maskovi svemirski sateliti promenili rat na terenu protiv Rusije. Možda tu ima više nego što se na prvi pogled čini, pošto je pokrivenost raširenija nego što je prijavljeno na mapi.

Ovog meseca, više od 2.300 Starlink satelita je u orbiti. Još 54 Starlink satelita preko SpaceX-ove rakete Falcon 9 za višekratnu upotrebu lansirano je u svemir u nedelju uveče sa svemirske stanice Cape Canaveral na Floridi.

U Srbiji majmunske boginje potvrđene kod 40 muškaraca, najviše obolelih u Beogradu

Prošle nedelje, Mask je tvitovao da je Starlink „namenjen samo za miroljubivu upotrebu“, što je izgleda bio odgovor na pritužbe Rusije da zapadne zemlje koriste „elemente civilne, uključujući komercijalne, infrastrukture u svemiru u vojne svrhe“ na nedavnom zasedanju Ujedinjenih nacija.

„Izgleda da naše kolege ne shvataju da takve akcije zapravo predstavljaju indirektnu umešanost u vojne sukobe“, rekao je prošle nedelje Konstantin Voroncov, šef ruske delegacije u radnoj grupi Kancelarije UN za pitanja razoružanja.

U međuvremenu, Mask je rekao da će težiti izuzeću od američkih sankcija Iranu kako bi Starlinku omogućio pristup zemlji na Bliskom istoku:

„Pristup internetu je važan alat za demonstrante i aktiviste u Iranu, koji blokira mnoge servise poput Jutjuba i mnogih stranih medija u nastojanju da nametne ono što zemlja opisuje kao halal internet, ili onaj koji je u skladu sa njenim tumačenjem islamskog zakona,“, rekao je WSJ.

Starlinkova svetska ekspanzija se čini raširenijom od onoga što je prikazano na mapi koju nudi kompanija. Što se tiče načina primene “samo za miroljubivu upotrebu”, to ostaje da se vidi…

Nulta Tačka/ZeroHedge