Sve vesti Svet

Ilon Mask uvodi promene na Tviteru, pita korisnike koje promene žele

Ilon Mask uvodi promene na Tviteru, pita korisnike koje promene žele

Izvršni direktor „Tesle“ Ilon Mask, koji je kupio više milijardi dolara vredan udeo u „Tviteru“, pitao je korisnike koje promene bi želeli da vide na platformi za mikroblogovanje.

„Želite li dugme za uređivanje?“ napisao je Ilon Mask na Tviteru, i zatražio od korisnika da glasaju za da ili ne. Korisnici Tvitera godinama traže dugme za uređivanje postova, jer platforma ne dozvoljava promene nakon objavljivanja tvita.

Anketa je usledila samo nekoliko sati nakon što je Mask otkrio da ima 9,2 odsto udela u kompaniji, vredan skoro tri milijarde dolara, što ga je učinilo najvećim akcionarom platforme. Nakon što je kupio udeo u Tviteru vrednost akcija te kompanije je porasla više od 27 odsto.

Prema dokumentaciji Komisije za hartije od vrednosti objavljenoj u ponedeljak, Mask poseduje 73.486.938 akcija kompanije.

Reagujući na anketu, glavni izvršni direktor Tvitera Parag Agarval upozorio je korisnike da „pažljivo glasaju”.

„Posledice ove ankete će biti važne. Molimo vas da pažljivo glasate“, naveo je Agarval, ponavljajući Maskovu izjavu od pre nekoliko dana kada je prvi put počeo da dovodi u pitanje posvećenost Tvitera slobodi govora.

Prethodno je osnivač Tvitera Džek Dorsi rekao da žali što je igrao ulogu u tome da internet postane centralizovan. Američki milijarder osvrnuo se na tranziciju koju je internet doživeo tokom godina.

Podsećajući na tehnologije na kojima je internet u njegovim ranim danima počivao, poput IRC-a (Internet Relay Chat), dajal-ap komunikacione mreže Juznet (Usenet) i mnogih drugih, Dorsi se osvrnuo na činjenicu da internetom sada dominira nekoliko džinova, kao što su Gugl, Fejsbuk i Tviter.

„Dani Juzneta, IRC-a, veba… pa čak i mejla su bili neverovatni“, napisao je Dorsi.

„Centralizovanje otkrića i identiteta u korporacije zaista je naštetilo internetu. Shvatam da se delimično i sam kriv i krivo mi je zbog toga“, istakao je osnivač Tvitera, prenosi RTS.

Ilon Mask je inače veoma aktivan korisnik Tvitera. Ima preko 80 miliona pratilaca na ovoj društvenoj mreži, otkako se pridružio 2009. i koristio je ovu platformu da objavi nekoliko važnih poslovnih odluka.

Međutim, u poslednje vreme kritikovao je platformu i njenu politiku navodeći da podriva demokratiju ne pridržavajući se principa slobode govora.

Nulta Tačka/Sputnik