Sve vesti Svet

IMA LI ŠTA GORE OD ,,SVETE” GRETE PROROČICE? BIVŠI NADBISKUP CANTERBURY-JA UPOREDIO GRETU THUNBERG SA BIBLIJSKIM PROROKOM

Pisao Elena Vuk

Aktivistkinja upoređena sa prorokom Jeremijom. Da, najozbiljnije..

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Bivši nadbiskup Kanterburija Sir Rowan Williams uporedio je švedsku aktivistkinju za klimatske promene Gretu Thunberg sa biblijskim prorocima.

Tokom rasprave o temi proročkog života na ekumenskom festivalu Korsvei u Seljordu u Norveškoj, Williams je govorio o Greti u terminima koji ne bi izgledali naodmet pri opisivanju Isusa Hrista.

„Bog je podigao proroka u Greti Thunberg na način koji niko nije mogao predvideti. Rekla je stvari koje niko drugi nije mogao reći. Hvala Bogu na njoj! ”, Rekao je.

Williams je zatim uporedio Gretu sa prorokom Jeremijom, utvrdivši da je ona stigla kao snaga da razgovara sa narodima i predstavlja “vrlo dobar primer proročkog glasa”.


Drugi učesnik događaja, Simon Korsmoe, rekao je da je poređenje tačno jer, „Jeremija nije prihvaćen jer je jasno govorio od Gospoda protiv moći koje postoje. Zemaljska moć i duhovna čistoća često su u sukobu. ”

Ideja da Greta govori “protiv moćnih sila” potpuno je smešna sa obzirom na to da njenu retoriku zapovedanja i kontrole podržavaju i pojačavaju sve veće vlade, korporacije, vodeći mediji i kulturne institucije na zapadu.

Ovo nikako nije prvi put da je Greta upoređena sa nekim likom iz Biblije.

Još 2019. godine, Švedska crkva zvonila je u celom gradu Malme-u u znak podrške Greti Thunberg i njenom klimatskom aktivizmu.

Prethodne godine ista je institucija aktivistkinju pozdravila kao “Isusovog naslednika”.

U stvarnosti, Greta je samo prazan glas za svoje roditelje aktiviste.

To je utvrđeno tokom konferencije za štampu prošle godine kada nije mogla odgovoriti na jednostavno pitanje bez čitanja scenarija.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”