Sve vesti Svet

Imenovan jedini Nemac ‘koji može pristojno da se tušira’

Imenovan jedini Nemac 'koji može pristojno da se tušira'

S obzirom na trenutne cene gasa i ograničenja za uštedu energije u Nemačkoj, izgleda da je kancelar jedini u zemlji koji može da se pristojno istušira, našalio se bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

„A šta će biti sa cenom do kraja godine? 3000 dolara? 4,000 dolara? Ili više, gospodo?” Medvedev je dodao u sarkastičnom postu na društvenim mrežama u ponedeljak.

Ova primedba je uključivala vezu sa Medvedevim kasnim martovskim predviđanjem da su zvaničnici EU, uključujući i nemačku vladu, pucali sebi u nogu svojom antiruskom politikom. Njihove akcije bile su „najbolji način da se Evropa ostavi bez gasa“, rekao je tada.

Nemačkog kancelara je prošle nedelje upitao učenik koliko se često tušira, na šta je on rekao „svaki dan“. Tokom istog sastanka rekao je da sebe smatra bogatom osobom, znajući koliko obični Nemci zarađuju.

Britanija: Sindikati najavljuju štrajkove, prodavnice ostaju bez robe

Šolcov rejting je dostigao najnižu tačku od kada je preuzeo funkciju prošlog decembra, prema anketi koju je prošle nedelje objavio nemački istraživački institut INSA. Samo 25 odsto nemačke javnosti zadovoljno je njegovim učinkom na mestu kancelara, dok je 62 odsto anketiranih izrazilo neodobravanje.

Cena prirodnog gasa u Evropi je prošlog petka porasla na preko 2.600 dolara za hiljadu kubnih metara nakon što je ruski energetski gigant Gasprom najavio trodnevno gašenje gasovoda Severni tok.

Ruta koja povezuje Rusiju direktno sa Nemačkom preko Baltičkog mora već nedeljama radi sa samo 20 odsto kapaciteta. Gasprom je okrivio antiruske sankcije za ometanje redovnog održavanja opreme nemačke proizvodnje koja se koristi za prenos gasa. Berlin je saopštio da ne veruje u objašnjenje i optužio Moskvu za smanjenje protoka iz političkih razloga.

Nulta Tačka/RT