Sve vesti Svet

IMPLANTI U MOZGU KOJI OMOGUĆAVAJU PARALIZOVANIM LJUDIMA DA ZAPIŠU SVOJE MISLI SA 94% PRECIZNOSTI I OPASNOST OD JOŠ VEĆE KONTROLE NAD LJUDIMA!

Komunikacija direktno iz mozga. Za mnoge kvadriplegičare, gubitak svih motoričkih funkcija od vrata nadole je jako loše iskustvo. Takvi ljudi ne mogu da hodaju niti da se bave bilo kakvim sportom, čak je uskraćena mogućnost obavljanja i jednostavnih zadataka poput pisanja poruka ili signaliziranja prstima.

Srećom, novi implant koji je konektovan sa mozgom mogao bi to uskoro promeniti i dati paralizovanim pojedincima novi izlaz za komunikaciju preko svojih misli bez potrebe da koriste svoje udove.

Ovavi implanti svakako doprinose u pružanju preko potrebne pomoći onih sa onesposobljenim motiričkim funkcijama ali postoji opravdano pitanje vezano za korišćenje moždanih implanata na ljudima zarad još masovnije kontrole stanovništva, one krajnje kontrole.

U novoj studiji koju je sproveo tim za saradnju pod nazivom BrainGate, novi sistem implantata mozga omogućio je potpuno paralizovanom čoveku od vrata nadole da komunicira preko svojih misli, prevodeći zamišljeni rukopis u njegovom umu direktno u vidljivi koji se očitava na ekranu.

Navodno, uređaj – nazvan Brain Computer Interface (BCI) – koristi veštačku inteligenciju (AI) da bi shvatio moždanu aktivnost koja se odvija kao i tokom procesa pisanja rukom.

IMPLANTI U MOZGU KOJI OMOGUĆAVAJU PARALIZOVANIM LJUDIMA DA ZAPIŠU SVOJE MISLI SA 94% PRECIZNOTI I OPASNOST OD KONTROLE NAD LJUDIMA!

U ovom najnovijem primeru, 65-godišnji ispitanik – pod nadimkom T5 je zamoljen da se pretvara da nešto zapisuje na parčetu papira koristeći zamišljenu olovku u ruci.

Uređaj ugrađen u njegov motorni korteks je tada radio tako što je osetio njegovu nervnu aktivnost, a zatim je preveo u rukopis – iako on zapravo nije koristio ruke da bi bilo šta zapisao.

Dok je T5 obavljao nervnu aktivnost, uređaj je uspeo da koristi svoj AI softver da uspešno dekodira čovekove zamišljene pokrete olovke, i na kraju je otkrio 26 slova abecede zajedno sa nekim jednostavnim znacima interpunkcije kao što su zarez i upitnik.

Impresivno, T5 je čak uspeo da postigne brzinu pisanja od oko 90 znakova u minuti, sa ocenom tačnosti od 94 odsto. Sa omogućenom funkcijom automatskog ispravljanja, ovo je povećano na 99 procenata.

Prilično impresivni rezultati i naznake da će se ovo koristiti u šire svrhe

Sve u svemu, brzina i tačnost prikazani tokom testiranja smatrani su skoro jednaki brzini kucanja prosečnog korisnika pametnog telefona u starosnoj grupi T5, koja iznosi oko 155 karaktera ili 23 reči u minuti.

Još više ohrabruje činjenica da se pokazalo da je ovaj BCI sistem mnogo brži od drugih implementacija koje je BrainGate isprobao u prošlosti, uključujući korišćenje moždanog implanta za kontrolu kursora miša ili tastature prikazane na ekranu.

 IMPLANTI U MOZGU KOJI OMOGUĆAVAJU PARALIZOVANIM LJUDIMA DA ZAPIŠU SVOJE MISLI SA 94% PRECIZNOTI I OPASNOST OD KONTROLE NAD LJUDIMA!

„Naučili smo da mozak zadržava svoju sposobnost da propisuje fino kretanje čitavu deceniju nakon što je telo izgubilo sposobnost da izvrši te pokrete“, rekao je glavni autor studije Frenk Vilet – naučnik neuralne protetike sa Univerziteta Stanford.

Takođe je objasnio da mu je sistem veštačke inteligencije integrisan u sistem dao jedinstvenu prednost u odnosu na druge metode, posebno zato što je veštačka inteligencija bila u stanju da brzo identifikuje jedinstvene obrasce svake abecede i brzo ih prevede.

Šta je sledeće?

Uprkos ohrabrujućim početnim prikazima, tim koji stoji iza interfejsa je i dalje voljan da ga nazove samo delom koncepta.

Sledeći koraci u razvoju uređaja trebalo bi da obuhvate više pojedinaca kako bi ga testirali i proširili njegove AI mogućnosti, da bi možda prihvatio i prepoznao više simbola i varijacija pisanja, kao što su velika slova i još više znakova interpunkcije.

Ostala potencijalna poboljšanja mogu uključiti intuitivnije alate za uređivanje za korisnike.

“Naši rezultati otvaraju novi pristup za BCI i pokazuju izvodljivost preciznog dekodiranja brzih, spretnih pokreta godinama nakon paralize”, rekao je tim u svojim nalazima. “Verujemo da je budućnost intrakortikalnog BCI-a svetla.”.

Svedoci smo toga da je medicina dostigla nivo “medicizma”, tačnije nasilne medicine u kojoj se gube sva moguća ljudska prava. Ne brinite, niste jedini koji u moždanim implantima koje pokreće veštačka inteligencija vidite opasnost. Zbog toga vam i o tome pišemo.

NultaTačka/Mashable.com