Sve vesti Svet

INAČE SU VAKCINE “VRLO EFIKASNE”?! MINISTAR ZDRAVLJA VELIKE BRITANIJE: VAKCINE MOŽDA NISU EFIKASNE PROTIV NOVOG MUTIRANOG SOJA

Baš juče smo objavili tekst u kojem smo koriteći jednostavnu analizu došli do zaključka da će novi “najopasniji” kakvim ga predstavljaju “mutirani soj korone” služiti za opravdavanje propasti vakcina širom sveta kad ono…

LONDON – Ministar zdravlja Velike Britanije Sadžid Džavid poručio je danas da bi vakcine protiv kovida 19 mogle biti manje efikasne protiv novoidentifikovane varijante korona virusa.

Ono što znamo je da ovde postoji značajan broj mutacija, možda duplo veći broj mutacija koje smo videli u varijanti Delta“, rekao je Džavid novinarima, prenosi Rojters.

Prema britanskom ministru to ukazuje da bi ona mogla biti više zaraznija i da bi sadašnje vakcine koje imamo na raspolaganju mogle biti neefikasne.

Naučnici su danas upozorili da novi soj korona virusa koji ima “ekstremno veliki broj” mutacija može da izazove nove talase bolesti, zaobilazeći odbrambene mehanizme organizma.

Genomskim sekvenciranjem je potvrđeno samo 10 slučajeva ove varijante virusa u tri zemlje, ali je ovaj soj izazvao ozbiljnu zabrinutost među nekim istraživačima, jer brojne mutacije mogu omogućiti virusu da zaobiđe imunitet, prenosi “Gardijan”.

Varijanta B.1.1.529 navodno ima 32 mutacije u spajk proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi imuni sistem za borbu protiv kovida.

Ova varijanta je prvi put primećena u Bocvani, gde je sekvenciranjem potvrđena kod tri slučaja,a još šest je potvrđeno u Južnoafričkoj Republici i jedan slučaj u Hongkongu kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike, navodi britanski list.

NultaTačka/Rtv